Venizy: Wasplaatsen en Waterlopen

Entre lavoirs et cours d’eau
Venizy: Wasplaatsen en Waterlopen
89210, Venizy

Een wandeling van 5,5 of 7 of 16,5 kilometer in het teken van water. Ontdek de zeven wasplaatsen rondom Venizy.

Vertrekpunt route: Cultuurhuis (maison de la culture), achter de Rue du Donjon, Venizy
Aantal kilometers: 5,5 of 7 of 16,5 kilometer
Bijzonderheden: 

De route is bewegwijzerd. Neem voor de zekerheid een IGN-wandelkaart van de omgeving mee.


De Créanton ontspringt in Chailly, zigzagt zo’n 18 kilometer door de natuur en stroomt bij Brienon-sur-Armançon in de Armançon. In en rondom Venizy voedt de Créanton zeven wasplaatsen. Daarvan liggen er drie in Venizy. De andere vier zijn verspreid over de gehuchten Vigny, Cuchot, Fourneaux en Ruet. Dit laatste gehucht is deels van Venizy en deels van Chailley. De wasplaats behoort toe aan Chailley. Vroeger had elk dorp of gehucht minimaal één wasplaats. De welvaart van de gemeente was te zien aan het aantal wasplaatsen. Ze waren een sociale ontmoetingsplek: de vrouwen kwamen er zeker één keer per week om de lokale nieuwtjes uit te wisselen. Tijdens en na de tweede wereldoorlog deden de wasvrouwen hun ronde langs de huizen. Ze vervoerden het wasgoed met behulp van een kruiwagen.

In Venizy kunt u de kerk, de Notre Dame de Venizy, bezichtigen. Die is grotendeels gebouwd in 1726 en ligt op een heuveltje dat het dorp domineert. U komt er via een monumentale trap vanaf het plein voor het gemeentehuis. De hoofdbeuk en een kleine zijbeuk hebben een half rond gewelf. De apsis, die qua vorm lijkt op een broodoven, wordt verlicht door grote gebogen vensters. Het priesterkoor is in trompe-l’oeil beschilderd. Het smeedijzeren hek van het koor dateert uit de 18e eeuw. De vensters werden rond 1960 vervangen. De plafondschilderingen in de hoofdbeuk zijn eveneens uit de 18e eeuw.

Vlakbij de kerk is een boomgaard geplant met fruitbomen en zijn moestuintjes aangelegd waar de schoolkinderen leren tuinieren. Voor de school vindt u de Saint Fiacre fontein en de Saint Eutrope fontein. Saint Fiacre stond in de middeleeuwen bekend vanwege zijn geneeskrachtige gaven. Later werd hij de beschermheilige van de tuinlieden. Saint Eutrope, die de zieken beschermde, werd eveneens vereerd binnen deze parochie. In de buurt van de school bevindt zich ook een gerestaureerde zonnewijzer uit de 18e eeuw. Verderop komt men bij de Tribert bron: bij een gemetselde passage langs de weg is de ingang. Nog een stukje verder ligt de wasplaats Du Nord (van het noorden).

Het gemeentehuis met de school (1852) weerspiegelt de welvaart van Venizy in die periode. De architectuur van de verwarmingsinstallatie aan de achterzijde van het gemeentehuis lijkt op de klokkentoren van de kerk. De installatie werkt op houtsnippers en verbindt heden en verleden met elkaar. Venizy is de vierde bosbouwgemeente van het departement. Stookolie en elektriciteit zijn aan de kant geschoven: pastorie, gemeentehuis en school worden er verwarmd met hout uit de 800 hectaren grote bossen.

ROUTE
 • Loop vanaf het vertrekpunt de Chemin des Groseilliers (achter de parkeerplaats) in. Aan het einde van de weg linksaf slaan, richting de molen van Beauvert. Steek de Créanton over. U komt langs een jachthut.
 • Sla linksaf naar de silo. Tussen de struiken rechts ontwaart u het kruis van Saint-Fiacre. De kapel die hier ooit stond, is verdwenen.
 • Volg de weg naar rechts gedurende 500 meter. Daarna links omhoog lopen tot aan de Avenue de la Perrière. Steek die weg over. Neem dan de weg naar rechts die u leidt naar een punt met een mooi uitzicht over de wijngaarden.
 • Bij de struiken de weg omlaag nemen. Beneden aangekomen, houdt u links aan.
 • Voor de route van 5,5 kilometer neemt u links de Route de Sormery en gaat u rechtdoor via de Rue des Forges tot aan het gemeentehuis. Daar volgt u de richting van de wasplaats Lavoir aux Dames om weer bij het vertrekpunt uit te komen.
 • Voor de langere routes rechtsaf slaan en vervolgens links aanhouden. U loopt lans de Fontaine, een stroompje, tot de aanplant van struiken tegenover de waterwinning van de Ruet. Aan het einde van de weg linksaf slaan en de Créanton oversteken. (Indien u hier rechtsaf slaat in plaats van linksaf, kunt u de wasplaats van Ruet bekijken.) Vervolgens steekt u de D30 over.
 • Voor de route van 7 kilometer slaat u bovenaan de weg linksaf. Daarna rechtdoor richting de antenne lopen. Aan het einde van de weg slaat u linksaf om aan te haken bij het vervolg van de lange route.
 • Voor de lange route blijft u rechtdoor lopen. Via de Chemin de Troyes, linksaf, gaat u weer naar beneden (rechts kunt u naar de wasplaats van Fourneaux).
 • U steekt in Fourneaux de Route de Cuchot over. Ga nog steeds rechtdoor.
 • Aan het einde van de weg linksaf slaan: volg gedurende 400 meter de Route du Montelard, richting Vigny.
 • Rechts langs de weg stroomt de Prêle. Na de bocht blijft u rechtdoor gaan. Aan het einde van de weg linksaf slaan. U komt bij het kruis van Vigny dat getuigt van een inmiddels verdwenen kapel.
 • Aan het eind van de Rue de Gueux linksaf de Rue de Prairie nemen. Daarna rechtsaf de Ruelle du Carron pakken. Links ziet u dan de wasplaats van Vigny. Op de picknickplaats kunt u eventueel uitrusten.
 • Wandel een klein stukje terug en ga via de Impasse des Jardins omhoog. Sla rechtsaf en daarna meteen linksaf. U bent dan in de Rue de Grosille. Pak daar links de Rue aux Biques. Bij het laatste huis de weg naar rechts nemen.
 • Beneden aangekomen, volgt u links de Rue Monjou. U passeert de put van Cuchot en houdt dan rechts aan (Rue de Véron). Beneden liggen de wasplaats van Cuchot en een vijver. Soms ziet men er grote zilverreigers, reigers, waterhoentjes en waterspreeuwen.
 • Volg de weg rechts langs het Kasteel van Véron. De route van 7 kilometer haakt vanaf deze weg aan. Boven aangekomen, neemt u (voor de D30) de weg naar rechts. Richting de antenne rechtsaf slaan tot aan het uitkijkpunt op het dorpje Venizy.
 • Aan het einde van de weg linksaf slaan, richting de dorpskern.
 • Houd rechts aan en loopt door tot aan de Route de la Porte Guyot. Bij de Fontaine Diot, die de vorm heeft van een broodoven, linksaf slaan. U loopt dan richting de wasplaats van Bouton in de gelijknamige straat. Het hartje in de deur geeft deze wasplaats een romantisch tintje.
 • De straat komt uit in het centrum van het dorp. Vanaf de wasplaats Aux Dames, achter het café, gaat u weer terug naar het vertrekpunt. Deze wasplaats, uit 1834, is de oudste van het dorp en werd in 2012 gerestaureerd. Onderaan de weg die langs de wasplaats loopt, ziet u onder de boom een fontein. Sla daar rechtsaf.
 • Aan het einde van de weg neemt u de Rue des Forges en daarna de Rue du Trianon. Zodra u de Créanton bent overgestoken neemt u de weg links langs de haag.

Deze wandelroute wordt u aangeboden door Tourisme Serein & Armance.

Foto: Office de Tourisme Serein & Armance.