Mijnschacht Hottinguer

Autour du Puits Hottinguer
Mijnschacht Hottinguer
Office de Tourisme Autun
2, Place Charles de Gaulle, 71360, Épinac

De resten van de mijnbouw zijn nog duidelijk zichtbaar in Epinac. U komt ze tegen op deze wandelroute van 6 kilometer.

Aantal kilometers: 6 kilometer
Bijzonderheden:  Neem voor de zekerheid een IGN-wandelkaart van de omgeving mee.

Het Toeristenbureau van Autun heeft deze wandelroute uitgezet om Epinac te ontdekken. De route gaat richting de oude mijnschacht en het stationnetje bij de mijn.

De mijnschacht van Hottinguer is tussen 1863 en 1871 gegraven. Met 618 meter is dit één van de diepste mijnschachten van Franrijk. Om zo diep te kunnen komen, werd een voor die tijd innovatief atmosferisch extractiesysteem gebruikt; te weten een lange buis met een zuiger in plaats van kabels. De buis, gemaakt in Le Creusot, had een diameter van 1,60 meter en een lengte van 558 meter. Daarmee kon in 7 minuten tijd 4,5 ton steenkool naar boven worden gehaald.

De productie van deze mijn was in eerste instantie lager dan verwacht: de steenkool bleek niet op 530 meter doch op 618 meter diepte te zitten. De stoommachines waren eigenlijk te zwak voor het systeem. Pas vanaf 1884 bereikt de productie een goed niveau door nieuwe vondsten van steenkool en verbetering van het systeem.

De Malakoff toren is geïnspireerd op Duitse voorbeelden en werd tussen 1872 en 1876 gebouwd. In de toren bevonden zich de schachtbok en de extractiemachine. Deze steenkolenmijn werd in 1936 gesloten. Nadien kwam er een verffabriek in het complex. Het is sinds 1992 historisch monument. De toren oogt helaas triest en vervallen.

Route:

 • Steek de parkeerplaats achter het gemeentehuis schuin naar rechts over en neem de zandweg naar het tracé van de oude spoorlijn.
 • Sla daar rechtsaf. Neem de brug naar de andere kant van het spoor en ga meteen rechts het pad omlaag dat weer uitkomt op de Rue Roger Salengro. Ga rechtdoor, op de D43, in de richting van het riviertje de Drée.
 • Neem de eerste afslag naar rechts, naar de camping.
 • U loopt voor het Office de Tourisme langs, en vervolg de route langs de rivier (Rue de la Piscine).
 • Steek, vlak voor de camping, rechts de brug over en ga verder aan de andere kant van het water.
 • Blijf de rivier volgen en steek na de camping weer over: let op de oversteek kan daar glad zijn.
 • Ga door over het pad. Zodra u bij de verharde weg komt, gaat u linksaf (Rue de Champy).
 • Steek de D43 over (linksaf en meteen rechtsaf). U bent dan op de Rue de Jean Diot en gaat daar rechtsaf de Rue de Barlibeau op.
 • Neem na ongeveer een kilometer (zicht op de Malakoff toren) een weggetje naar links dat omlaag loopt tussen twee weilanden. Dus niet NIET meteen doorlopen tot aan het kruispunt met de D217/Route Neuve.
 • Loop rechtdoor, over een grijzen ijzeren brug, tot aan de weg.
 • U bent dan alsnog bij de D217/Route Neuve. Ga er meteen weer linksaf, een klein weggetje (Promenade de Monestoy) op.
 • Na 800 meter komt u langs het oude station. Rechtdoor heeft u eerst een pad en daarna een verharde weg. U ziet dat de toren links van u.
 • Bij het stoppunt steekt u over en gaat u de Allée François Mitterand in. Daar komt u weer op het parkeerterrein van bij gemeentehuis.