Bron van Saint-Emiland

La Fontaine de Saint-Émiland (PR6)
Bron van Saint-Emiland

71490, Saint-Émiland

Ontdek deze bron waaraan wonderen worden toegeschreven. Wandelroute van 7,8 kilometer. 

Vertrekpunt route: Saint-Emiland: Place du Champ de Foire
Aantal kilometers: 7,8
Bijzonderheden:  Neem voor de zekerheid een IGN-wandelkaart van de omgeving mee.

Het plaatsje Saint-Émiland ligt aan de Via Agrippa, de oude Romeinse weg tussen Autun en Chalon-sur-Saône. Het is genoemd naar de heilige Émiland, bisschop van Nantes, van wie de relikwieën in de kerk worden bewaard. Hij werd in 746 gedood in een gevecht tegen de Arabieren. Volgens de legenden ontstond er een bron op de plek waar hij het leven verloor. Aan deze heilige worden wonderen toegeschreven en het water uit de bron zou bovennatuurlijke krachten hebben. Daarom was dit lange tijd een belangrijke bestemming voor pelgrims die genezing zochten voor een ziekte. Nog altijd wordt er elke laatste zondag van augustus een mis aan hem opgedragen bij deze bron in de bossen.

Niet ver van de bron is een bijzondere steen te vinden: de Pierre Guénachere, ofwel de steen met broden. Hieraan is een legende verbonden. In een tijd van hongersnood zouden de bewoners van Saint-Émiland zich bij de bron hebben verzameld om god te vragen hun gebeden te verhoren. Na enkele uren zou het geregend hebben: er vielen geen waterdruppels, doch zo’n 100 warme broden. De kruimels en de restanten van het brood werden verzameld om er een hoop van te maken. Die hoop veranderde in een steen. De cirkels stellen de ronde broden voor. Een waarschijnlijkere verklaring is dat hier molenstenen zijn uitgehakt: aan de ene kant van het rotsblok is de molensteen verwijderd en aan de andere kant is men halverwege gestopt.

ROUTE:
  • Vertrek vanaf het plein richting het gehucht La Madeleine (PR6). Aan de overkant de straat met de eiken (Rue des Chênes) nemen. Volg die en pak dan links de doorgaande weg richting Bouvier, Le Creusot.
  • Ga na 40 meter rechtsaf, de asfaltweg op (Rue des Riottes) langs het meer.
  • Bij het volgende kruispunt rechtsaf slaan. Rechtdoor blijven lopen tot aan de hoofdweg.
  • Rechts aanhouden. Na 120 meter de weg oversteken en linksaf slaan. Deze weg, die overgaat in een pad, blijven volgen.
  • Voor de toegang tot de boerderij rechtsaf slaan (paal La Madeleine; volg richting Barrage du Pont du Roi – PR6). Over de hoofdweg rechtdoor blijven lopen tot aan de kruising waar Fontaine d’Émiland wordt aangegeven. Volg die richting en dan komt u na 300 meter bij de bron en bij de Pierre Guénachere.
  • Loop weer terug naar de hoofdweg en ga daar linksaf richting Barrage du Pont du Roi.
  • Bij het meer rechts aanhouden (richting Barrage du Pont du Roi – PR6). U loopt ongeveer 1 kilometer langs het water. Blijf vervolgens rechtdoor gaan over de smalle asfaltweg.
  • Aangekomen in Saint-Émiland slaat u bij het stenen kruis linksaf. U loopt voor de kerk langs, houdt rechts aan, en komt voorbij het kerkhof weer terug op het punt van vertrek.

Deze wandelroute wordt u aangeboden door het Toeristenbureau Grand Autunois Morvan.