Kasteel van Morlet en omgeving

Autour de Morlet
Kasteel van Morlet en omgeving
Office de Tourisme Autun
D232, 71360, Morlet

Een wandeling door het mooie landschap rond Morlet naar het 15e eeuwse kasteel van Morlet. Wandelroute van 5 kilometer.

Vertrekpunt route: Kruispunt van de 4 wegen, ten zuiden van Morlet. Dit is het kruispunt waar de D232 afbuigt naar de Rue Dessus. Richting Collonge-la-Madeleine.
Aantal kilometers: 5 kilometer
Bijzonderheden:  Neem voor de zekerheid een IGN-wandelkaart van de omgeving mee.

Deze wandelroute, uitgezet door het Toeristenbureau van Autun, gaat langs het kasteel van Morlet. Het is niet meer na te gaan wanneer dit kasteel precies is gebouwd. Waarschijnlijk heeft de eerste eigenaar, Guillaume de Loges, hier tussen 1244 en 1248 een versterkt huis gebouwd dat in de Renaissance werd vergroot tot een kasteel. De oudste gebouwen dateren uit de 15e eeuw.

Het heette destijds Château de Loges, naar de toenmalige bewoners. Het kasteel was autonoom ten opzichte van de beide grote lokale machten, de bisschop van Autun en de graaf van Bourgogne, en hoefde dus geen leengeld te betalen. 

In 1627 moest de familie Loges het kasteel wegens financiële problemen laten veilen. Het werd in 1680 gekocht door Jean VII Morlet naar wie het nu is vernoemd. Nadien ging het herhaalde malen over naar andere families. Sinds 2014 zijn het kasteel en het park historisch monument.

  • Vertrek ten zuiden van Morlet, op het kruispunt waar de D232 afbuigt naar de Rue Dessus.
  • Neem op het kruispunt de richting omlaag naar Collonge-la-Madeleine en ga vervolgens vrijwel meteen rechtsaf. Het is een weg die enigszins afdaalt.
  • Aan het einde van deze weg, voor de bosschage, rechtsaf. U komt dan na ongeveer 500 meter bij een weggetje (de Rue du Bois des Fosses) dat omhooggaat naar “Rue Dessus”, een gehuchtje van Morlet.
  • Sla linksaf, voor de fontein en de oude drinkplaats langs.
  • Ga in het volgende gehucht, les Macheriats, naar links en meteen erna naar rechts. Blijf rechts aanhouden bij de beide splitsingen die volgen bij het afdalen.
  • U komt dan bij een klein weggetje. Houd hier rechts aan. Bij de kruising met de hoofdweg opnieuw rechts aanhouden.
  • Na circa 100 meter rechts de weg omhoog nemen. Die komt uit op het plateau en het gehucht “Rue Dessous”.
  • Neem bij het kruis de weg naar links (het kasteel is dan rechtsaf), en op de kruising de weg naar rechts. U ziet dan rechts het imposante poortgebouw van het kasteel van Morlet.
  • Neem vlak erna de grasrijke weg die stijgt. Deze weg brengt u weer terug op het kruispunt van waaruit u bent vertrokken.