Saint-Martin-du-Puy en omgeving

La Boucle de Saint-Martin
Saint-Martin-du-Puy en omgeving

58140, Saint-Martin-du-Puy

Verken het mooie coulisselandschap van de Morvan met deze wandeltocht van 13 kilometer.

Vertrekpunt route: Plein Saint-Martin-du-Puy
Aantal kilometers: 13 kilometer
Bijzonderheden:  Gele bewegwijzering. Neem voor de zekerheid een IGN-wandelkaart van de omgeving mee.

De landschappelijke identiteit van de Morvan is nauw verbonden met het patroon van de vele kleine, afgebakende percelen (coulisselandschap). Voor het maken van de perceelafscheidingen worden verschillende technieken gebruikt: dood hout, lage levende heggen, hoge gevlochten hagen, stenen muren, en prikkeldraad. Na eeuwen van polycultuur met voedselgewassen (rogge, haver, tarwe, boekweit, gerst…), gecombineerd met wat vee, specialiseerden de boerenbedrijven in de Morvan zich. Sinds 1960 hebben ze zich vooral toegelegd op het fokken van Charolais runderen die op jonge leeftijd worden verkocht voor voortplanting of om ze vet te mesten voor hun vlees.

Het coulisselandschap is echter steeds meer aan het vervagen. Zowel voor de boerenbedrijven (bescherming van het vee tegen het wisselvallige klimaat) als voor het milieu dient dit kwetsbare patroon van percelen te worden beschermd. Het coulisselandschap is een omgeving met een grote diversiteit. In de heggen komen zo’n 30 verschillende soorten struiken voor. Er leven oude soorten planten en dieren: gewone vogelkersen, kranssalomonszegels, lanius klauwieren, steenuilen, grote bonte spechten, haviken, veldspitsmuizen, kleine hoefijzerneuzen…


ROUTE
 • Loop vanaf de fontein op het plein over de D235 richting Plainefas.
 • Na 60 meter enigszins rechts aanhouden (weggetje naar “aire de jeux”). Blijf in de bocht naar rechts het pad volgen dat rechtdoor gaat.
 • Sla aan het einde linksaf en steek de 235 over. Aan de overkant loopt u omhoog. Op de top bereikt u een kruising.
 • Ga weer naar beneden over het weggetje tegenover Grand Croix. Blijf dezelfde richting volgen.
 • Bij het Meer van Vernée gaat u linksaf omhoog en bij de volgende splitsing rechtsaf. U komt dan weer bij een splitsing.
 • Loop links omlaag. Enkele meters verderop, voor het meer, pakt u het pad er tegenover. Het buigt af naar rechts en, gaat na een vlak stukje weer omlaag naar Montcrecon-le-Bas. Vervolg de omlaag lopende de weg. Die passeert een wasplaats, draait naar links en komt uit op de D128.
 • Ga rechts de D128 op. Neem na 50 meter het begroeide zandpad naar links dat langs het huis loopt. Het gaat geleidelijk omhoog door het bos.
 • Op de kruising linksaf, richting Vésigneux, aanhouden. In dit gehucht rechtdoor blijven lopen en een weg naar rechts negeren. Net na de put een weg naar links negeren. U komt langs een landbouwbedrijf van ongeveer 80 meter.
 • Neem tegenover de ingang van een huis het pad naar rechts. Het gaat omlaag naar een vallei en dan weer omhoog naar Pérou. Bij de wasplaats linksaf slaan. Vervolgens op de splitsing, vlakbij het huis, het begroeide pad rechts pakken.
 • Aan het einde van het pad het kleine weggetje naar links volgen. U komt eerst langs het Kasteel van Vésigneux en loopt daarna tussen twee meertjes door.
 • Ga rechtsaf (doodlopende weg), door Huis Renard en over een pad dat stijgt. Negeer een pad naar links. U loopt door het coulisselandschap naar het bos Bois des Brûlés.
 • Neem vlak voor de D944 links het pad langs de bosrand. Dat komt samen met een ander pad. Houd daar rechts aan. Als u bij de eerste huizen van Saint-Martin-du-Puy bent gearriveerd, steekt u de D128 over. Loop een stukje rechtdoor en pak vervolgens de D235 naar rechts om weer terug te keren op het punt van vertrek.

Deze wandelroute wordt u aangeboden door het Toeristenbureau Morvan Sommets et Grands Lacs.