De stuwdam van Crescent werd tussen 1929 en 1932 bij Les Creusées gebouwd. Het is een zwaartekrachtdam met een lengte van 220 meter en een hoogte van 37 meter. De breedte is op het laatste punt 24 meter en op het hoogste punt 3,5 meter. De dam was een initiatief van de SA Compagnie HydroElectrique de la Cure en was tot 1946 eigendom van de stad Parijs. Hij werd gebouwd om het water van de Yonne en de Seine te reguleren en daarmee overstromingen in Parijs te voorkomen. Tegelijkertijd moest de dam ook elektriciteit produceren.
Voor de aanleg van het retentiemeer (maximaal 40 meter diep) liet men 165 hectaren aan akkerland, gehuchten, molens en wegen onder water lopen. Het meer strekt zich uit over twee departementen en vier gemeenten. Het wordt gevoed door de Cure en de Chalaux. De financiering gebeurde gedeeltelijk uit de herstelbetalingen die Duitsland na de Eerste Wereldoorlog moest betalen aan Frankrijk. Daardoor is een groot deel van de mechanismen in de stuwdam van Duitse makelij. Aan de bouw van de dam werkten niet minder dan 250 mensen. De meesten kwamen uit Portugal, maar ook de lokale bevolking bouwde eraan mee. Volgens een lokale bron waren het vooral inwoners van het gehucht Rue Perrin. Het bedrijf Ballot was verantwoordelijk voor de constructie.
Het volledige beheer van de stuwdam werd in 1946 overgedragen aan EDF. In 2001 installeerde EDF een derde overlaat voor de veiligheid van de dam en de omwonenden. Ook deze werkzaamheden werden uitgevoerd door Ballot.
Behalve regulering van het water in de Seine en productie van elektriciteit heeft het stuwmeer tegenwoordig ook een belangrijke recreatieve functie: kajakken, vissen, toerisme, familie uitstapjes…
Deze wandelroute wordt u aangeboden door het Toeristenbureau Morvan Sommets et Grands Lacs.
Foto: ©OT Morvan Sommets et Grands Lacs