Vallei van de Cure (linkeroever)

Boucle de la Rive Gauche
Vallei van de Cure (linkeroever)
58140, Saint-André-en-Morvan

Wandelroute van 9 kilometer door een gebied met bossen en wilde landschappen.

Vertrekpunt route: Gemeentehuis Saint-André-en-Morvan
Aantal kilometers: 9 kilometer
Bijzonderheden: 

Gele bewegwijzering. Neem voor de zekerheid een IGN-wandelkaart van de omgeving mee.


Met z’n beboste uitlopers en wilde landschappen, die bijzonder goed bewaard zijn gebleven, heeft Saint-André-en-Morvan een rijk natuurlijk erfgoed. Er zijn twee pittoreske en typische valleien, namelijk van de Cure en van de Brinjane. Beide rivieren worden bijzonder gewaardeerd door vissers. Ze doorsnijden het gebied van 2200 hectaren, zijn interessant voor toeristen en zorgen voor mooie panorama’s.

Het gebouwde erfgoed omvat een Romaanse kerk waarvan de oorsprong teruggaat naar de 12e eeuw met een 16e-eeuws beeld van de Maagd van Barmhartigheid en een 15e-eeuws retabel van gepolychromeerd steen met scènes uit de kindertijd van Christus. De kerk ligt centraal in het erfgoedgebied en stond model voor een schilderij van Jean-Baptiste Corot dat momenteel wordt geëxposeerd in het Louvre.

De naam van omliggende plekken duidt aan dit een Gallo-Romeinse doorgangsroute was. Er zijn ook nog talloze andere sporen van het verleden zoals kruisbeelden, putten en wasplaatsen, molens en bruggen, en “haventjes” langs de Cure die herinneren aan de houtvlotterij.

ROUTE
 • Neem tegenover het gemeentehuis de weg omlaag. Steek de D141 over en volg de GR®13-route die afdaalt naar het bos. U komt langs een wasplaats en heeft onderweg een mooi uitzicht over de vallei. Steek het stroompje, de Rû du Saloir, over. Het pad door het bos komt uit op een weggetje.
 • Ga rechtsom het weggetje op. Hier verlaat u de GR®13.
 • Aan het einde van het weggetje rechts aanhouden. Volg de gemeenteweg gedurende 300 meter.
 • Na de stenen brug loopt u via het weggetje links omhoog. Boven volgt u de D298 naar rechts.
 • Sla na 250 meter linksaf. U komt op een pad met aan weerszijden hagen. Aan het begin is het vrij smal. Loop door het bos.
 • Bij het eerste huis het weggetje rechts volgen.
 • Aangekomen in Athée, pakt u de weg naar rechts. Steek de D147 over en ga rechtdoor, richting Huis Godin (doodlopende weg). U passeert een wasplaats.
 • Bij de splitsing neemt u het weggetje naar rechts dat omlaag gaat naar het bos. Aan de andere kant van het bos steekt u de weg over en gaat u verder over het stenen pad. Een stukje verderop stroomt een bron over het pad. Let op: de oversteek is erg modderig.
 • Via een klein weggetje wandelt u door Urbigny. Volg het weggetje rechtdoor, richting Saint-André, langs de huizen van Urbigny-le-Haut.
 • In de bocht het tweede weggetje naar links nemen. Na een boerenbedrijf komt u weer op de D141.
 • Ga linksom de D141 op. Zo wandelt u weer terug naar het vertrekpunt in Saint-André-en-Morvan.

Deze wandelroute wordt u aangeboden door het Toeristenbureau Morvan Sommets et Grands Lacs.

Foto: OT Morvan Sommets et Grands Lacs ©A. Millot