Rte de la GRande Croix, 58120, Montigny en Morvan
Een wandeling van 12 kilometer langs het grootste stuwmeer van de Morvan en het compensatiemeer.
Gele bewegwijzering. Neem voor de zekerheid een IGN-wandelkaart van de omgeving mee.
Tussen 12 mei en 13 oktober 2025 is de stuwdam over het meer afgesloten voor al het verkeer; dus ook voor voetgangers. Houd rekening met een omleiding van circa 2 kilometer.
Deze wandeltocht gaat door het gebied waar de grote meren van de Morvan liggen. U ontdekt er een rijk erfgoed en mooie uitzichtpunten over het platteland van de Morvan.
Met een oppervlak van 520 hectaren en een inhoud van 80 miljoen kubieke meter aan water is dit het grootste meer van de Morvan. De enorme stuwdam van Pannecière (340 meter lang en 50 meter hoog) heeft meerdere gewelven en steunberen. Hij is, samen met het compensatiebassin aangelegd tussen 1938 en 1950. De stuwdam is op de eerste plaats gebouwd om de toevoer van water naar de Seine, via de Yonne (de belangrijkste zijrivier), te reguleren. Ook dient hij voor de productie van elektriciteit: aan de voet van de dam is een centrale gebouwd. Verder wordt het meer gebruikt voor drinkwater, recreatie, toerisme en visserij.
Met z’n enorme oppervlak en diepte bevriest het meer van Pannecière-Chaumard nooit helemaal. In strenge winters is het een toevluchtsoord voor veel soorten watervogels, kuiffuten, grote aalscholvers, grijze reigers, zilverreigers, wilde eenden, maar ook pijlstaarten, tafeleenden en kuifeenden, en zaagbekken…
Stroomafwaarts ligt een compensatiemeer, “Le Petit Lac” (het kleine meer) genaamd. Het wordt gevoed door de Rigole de l’Yonne en het Canal du Nivernais. Een grote maquette aan de voet van de stuwdam geeft uitleg over het gebruik van het water. De allereerste maquette, die voor de constructie van de dam is gemaakt om de bewoners te informeren over het functioneren van de dam en om evacuatie bij een overstroming te simuleren, is in 2013 gerestaureerd.
Deze wandelroute wordt u aangeboden door het Toeristenbureau Morvan Sommets et Grands Lacs.
Foto: OT Chateau Chinon et Haut Morvan ©D.Larosiere