Meer van Pannecière en compensatiemeer

Les Rives du petit lac de Pannecière
Meer van Pannecière en compensatiemeer
58120, Montigny en Morvan

Een wandeling van 12 kilometer langs het grootste stuwmeer van de Morvan en het compensatiemeer.

Vertrekpunt route: Place de l’Eglise in Montigny-en-Morvan
Aantal kilometers: 12 kilometer
Bijzonderheden: 

Gele bewegwijzering. Neem voor de zekerheid een IGN-wandelkaart van de omgeving mee.


Deze wandeltocht gaat door het gebied waar de grote meren van de Morvan liggen. U ontdekt er een rijk erfgoed en mooie uitzichtpunten over het platteland van de Morvan.

Met een oppervlak van 520 hectaren en een inhoud van 80 miljoen kubieke meter aan water is dit het grootste meer van de Morvan. De enorme stuwdam van Pannecière (340 meter lang en 50 meter hoog) heeft meerdere gewelven en steunberen. Hij is, samen met het compensatiebassin aangelegd tussen 1938 en 1950. De stuwdam is op de eerste plaats gebouwd om de toevoer van water naar de Seine, via de Yonne (de belangrijkste zijrivier), te reguleren. Ook dient hij voor de productie van elektriciteit: aan de voet van de dam is een centrale gebouwd. Verder wordt het meer gebruikt voor drinkwater, recreatie, toerisme en visserij.

Met z’n enorme oppervlak en diepte bevriest het meer van Pannecière-Chaumard nooit helemaal. In strenge winters is het een toevluchtsoord voor veel soorten watervogels, kuiffuten, grote aalscholvers, grijze reigers, zilverreigers, wilde eenden, maar ook pijlstaarten, tafeleenden en kuifeenden, en zaagbekken…

Stroomafwaarts ligt een compensatiemeer, “Le Petit Lac” (het kleine meer) genaamd. Het wordt gevoed door de Rigole de l’Yonne en het Canal du Nivernais. Een grote maquette aan de voet van de stuwdam geeft uitleg over het gebruik van het water. De allereerste maquette, die voor de constructie van de dam is gemaakt om de bewoners te informeren over het functioneren van de dam en om evacuatie bij een overstroming te simuleren, is in 2013 gerestaureerd.

ROUTE
 • Verlaat het plein via het weggetje dat omlaag loopt in de richting van Vranlien.
 • Houd op het kruispunt rechts aan. U loopt over het terrein van de boerderij van Vranlien. Verlaat de binnenplaats door aan de andere kant van de boerderij het weggetje naar rechts te nemen. Dat komt uit op de D161.
 • Ga linksaf de D161 op. Volg die tot aan de D11. Ga na enkele meters linksaf en vervolgens rechtsaf richting de boerderij van Charnoy (een versterkt huis in het gehucht).
 • In de eerste bocht voor de boerderij pakt u het weggetje rechts dat afdaalt naar Chassy.
 • Bij het water linksaf slaan en omhoog lopen naar het dorp.
 • Het plein rechtsom oversteken.
 • Neem voor het informatiebord de weg naar links. U komt langs een oude houtbewerkerij.
 • Op de splitsing gaat u rechts omlaag. Steek een klein weggetje over; links van u ziet u het kasteel van Chassy. Loop door tot aan de Saint-Bernard kapel.
 • Ga links de D944 op. U passeert een molen uit 1565 die ooit drie raderen had, steekt de Yonne over, en pakt daarna rechtsaf een weggetje naar het Huis Beaupied. Loop omhoog tot aan de Rigole d’Yone die het Canal du Nivernais voedt.
 • Na de Rigole houdt u rechts aan. U loopt over het terrein van de boerderij. Aan de andere kant van de boerderij volgt u het weggetje naar het gehucht Pont de Pannecière. Daar heeft u uitzicht over het compensatiemeer.
 • Bij het kruis daalt u rechts af naar de D232 (vlak achter de Yonne naar rechts; toegang wordt geregeld vanaf een uitkijkpost).
 • Linksaf de weg omhoog nemen in de richting van Huis Mignault. Bij het kleine weggetje (“voie sans issue”) rechts aanhouden. Zo komt u bij de stuwdam. Links ziet u de maquette van de stuwdam van Pannecière.
 • Aan de voet van de stuwdam, na het hotel, via het weggetje omhoog het bos in gaan. Als u boven bent aangekomen, steekt u de stuwdam over.
 • U loopt aan de overkant langs het vakantiedorp. Aan het einde van het dorp blijft u op de D303.
 • Steek de D944 over. Loop omhoog naar Montigny-en-Morvan. U heeft daar een mooi uitzicht over het platteland van de Morvan en ziet in de verte het Kasteel van Chassy.
 • Neem na het kerkhof de D161 naar rechts. Die leidt u terug naar de dorpskern en het punt van vertrek.

Deze wandelroute wordt u aangeboden door het Toeristenbureau Morvan Sommets et Grands Lacs.

Foto: OT Chateau Chinon et Haut Morvan ©D.Larosiere