Kapel van Banquet

Chapelle du Banquet
Kapel van Banquet
58230, Ouroux-en-Morvan

Wandeltocht van 15 kilometer naar de Romaanse kapel van Banquet die ook de "Notre Dame van de Morvan" wordt genoemd. 

Vertrekpunt route: Place de l'Eglise, Ouroux-en-Morvan
Aantal kilometers: 15 kilometer
Bijzonderheden: 

Gele bewegwijzering. Neem voor de zekerheid een IGN-wandelkaart van de omgeving mee.


Ouroux werd al heel vroeg bewoond door Kelten (Galliërs). Ze bouwden, bij het gehucht Montpensy, het kamp van La Loutière. De resten van stenen muren en van aardewerk die gevonden, vormen het bewijs van bewoning tijdens de Gallo-Romeinse periode. De Romeinse weg, die Autun en Orléans met elkaar verbond, liep door Ouroux. Het dorpje kreeg in die tijd de naam “Horroez de Horeum” (winkel voor levensmiddelen en voedingsmiddelen). De naam laat ook een Latijnse oorsprong zien: “Oratorium in Morvento” komt van “oratoire” (cultusplek).

Deze wandeling brengt u naar de Kapel van Banquet met z’n prachtige uitzicht. Deze Romaanse kapel werd gebouwd op initiatief van kasteelheer André-Marie Dupin. Hij bezat het Kasteel van Raffigny op de ertegenover gelegen heuvel en was zeer gehecht aan de Morvan en de ontsluiting ervan. Zo zorgde hij voor tal van wegen en bruggen in de Morvan, maar ook voor het reservoir achter de stuwdam van Settons. Voor de kapel deed hij een beroep op de Parijse architect Lenormand die eerder de kerken van Dun-les-Places en van Vandenesse alsmede La Madeleine in Parijs had gebouwd. De kapel is lokaal bekend onder de naam “Notre Dame du Morvan” en werd in 1858 gebouwd als eerbetoon aan de overleden echtgenote van Dupin.

ROUTE
 • Loop vanaf de kerk van Ouroux-en-Morvan in de richting van de camping van Ouroux.
 • Volg bij de camping de D232 en neem na 100 meter het pad naar links.
 • Bij de kruising opnieuw linksaf slaan. Dat is richting het gehucht Brosses. Onderweg heeft u een mooi uitzicht op het Meer van Pannecière dat is ingebed in de vallei.
 • Steek de D301 over en neem de haarspeldbocht naar rechts. U volgt deze weg ongeveer 500 meter.
 • Sla op de kruising rechtsaf en dan na enkele meters linksaf.
 • Neem op het einde van de weg het pad links. In het Bos van Bruyères steekt u het stroompje (de Oussière) over. Daarna pakt u de weg rechts die omhoog loopt.
 • Ga linksaf de D232 op, richting Huis Hardy/Vizaine. 100 meter verderop deze richting ook aanhouden. U bent dat op de Route de Coulard, een klein weggetje dat omlaag loopt.
 • U wandelt ongeveer 1 kilometer langs het stroompje de Anguisson. Ga daarna links, via het pad omhoog, het sparrenbos in. Volg de gele bewegwijzering.
 • Sla de Mont Momptellier linksaf en 200 meter verderop rechtsaf (stijgend pad). U komt dan op de weg naar de kapel. Pak na het bezoek aan de kapel dit pad terug, richting het gehucht van Chartes.
 • Bij het kruispunt linksaf slaan. Over dit berijdbare pad loopt u omhoog door het Bos van Vernets. Vervolgens gaat u omlaag via het Bos van Pierre Pendant.
 • Houd bij de splitsing links aan.
 • Ga linksom de D232 op. Na 250 meter, in de bocht naar links, pakt u de weg ertegenover, richting een plantage met kerstbomen. U komt dan weer bij de Oussière.
 • Volg vanaf hier, in omgekeerde richting, de route die u op de heenweg heeft genomen.

Deze wandelroute wordt u aangeboden door het Toeristenbureau Morvan Sommets et Grands Lacs.

Foto: ©OT Morvan Sommets et Grands Lacs