Alligny en omgeving

Le chemin du Tacot
Alligny en omgeving

58230, Alligny-en-Morvan

Een 8 kilometer lange wandeltocht door een gebied met allerlei historische overblijfselen.

Vertrekpunt route: Parking Museum Voedsters (Musée des Nourrices), Alligny-en-Morvan
Aantal kilometers: 8 kilometer
Bijzonderheden: 

Gele bewegwijzering. Neem voor de zekerheid een IGN-wandelkaart van de omgeving mee.


Alligny beschikt, vanaf de vallei van Temin tot aan de erboven gelegen beboste heuvels, over een rijk erfgoed. Zo zijn er tal van historische overblijfselen en loopt er een oud spoorlijntje. Een antieke gedenksteen, de “Pierre Écrite” herinnert eraan dat dit dorpje al bestond in de Gallo-Romeinse tijd.

Het kasteel, dat vanaf de dorpskern te zien is, dateert uit de middeleeuwen. Het werd in de 17e eeuw verbouwd. Waarschijnlijk verving het versterkte huizen zoals La Crémaine en de Ocle toren waarvan nog enkele restanten zijn te zien. Onder het Oude Regime was Alligny de zetel van een belangrijke heerlijkheid. Eén van de baronnen, Pierre Quarré d’Alligny werd in 1676 door koning Louis XIV verheven tot graaf.

In de kerk, die in de 12e eeuw is gebouwd, bevindt zich een 16e-eeuwse piëta van beschilderd hout. Het timpaan binnen, van gesmeed koper, is gemaakt door Marc Hénard.

ROUTE:
  • Neem vanaf het dorpsplein de weg omhoog naar de kerk en een oud kruis.
  • Ga links de D521 op. U komt langs het kerkhof, de voormalige pastorie en een oud stationnetje. Vervolg deze weg met scherpe bochten die omhoog gaat. Negeer de weg naar links.
  • Vlak na de tweede bocht, met een mooi uitzicht, houdt u rechts aan. Volg, rechtdoor, het brede pad. Het komt uit op een kleine weg. Volg die weg naar rechts gedurende 100 meter.
  • Twee keer achter elkaar rechtsaf slaan. Rechts van u liggen de overblijfselen van het Kamp van Crémaine. Loop 1,4 kilometer door het bos tot aan een breed pad. Ga daarover verder.
  • Aan het begin van de bocht naar rechts verlaat u het brede pad. Ga links omlaag de vallei in. U komt langs een oude mijn met lood. Ga daar NIET op verkenning want het is er gevaarlijk.
  • Neem het tegenoverliggende pad dat sterk stijgt. Het buigt af naar rechts en leidt naar een splitsing.
  • Loop omlaag via het pad naar rechts. Pak rechts de D121.
  • Na 100 meter het weggetje naar links nemen. Het gaat om een heuveltje heen. Daar ligt de ruïne van de Ocle toren, een oud kasteel van de Seigneurs van Alligny.
  • Vlakbij de doorwaardbare plaats en de oude stenen brug volgt u rechts de oude spoorlijn. Steek de D121 over en loop aan de overkant rechtdoor naar het oude stationnetje.
  • Loop, via dezelfde route als op de heenweg, terug naar het punt van vertrek. Rechts na de bosjes ziet u de ruïnes van een kasteel.


Deze wandelroute wordt u aangeboden door het Toeristenbureau Morvan Sommets et Grands Lacs.

Foto: OT Morvan Sommets et Grands Lacs ©Pierre Demaillet