Vix

Vix

21400, Vix

Vindplaats van de schat van Vix: het graf van een Keltische prinses met sieraden en een enorm bronzen mengvat voor water en wijn.


In 1953 vonden archéologen aan de voet van de Mont Lassois, vlakbij het dorpje Vix, het graf van een vrouw uit circa 500 voor Christus. In het graf troffen ze zoveel kostbare voorwerpen aan dat er werd gesproken over de Schat van Vix. De vrouw, die de naam Prinses van Vix kreeg, lag in een gedecoreerde kar. Ze was getooid met kostbare sieraden waaronder een gouden nekring van 480 gram. Het is een meesterwerk van Keltische edelsmeedkunst.

In het graf werd ook een enorme bronzen krater gevonden. Hij is 164 cm hoog, 208 kilo zwaar en met een inhoud van 1.100 liter. Daarin werden water en wijn gemengd voor de banketten. De krater is het grootste bronzen voorwerp dat uit de oudheid is nagelaten. Volgens analyses is hij omstreeks 530 voor Christus gemaakt door een Grieks atelier dat was gevestigd in Sybaris in Zuid-Italië. 

Tussen 2004 en 2007 zijn op de top van Mont Lassois resten gevonden van een paleis: een gebouw dat 35 meter lang, 21 meter breed en 15 meter hoog was. De beide toegangspoorten waren 6 meter breed en 4 meter hoog. Volgens archeologen moet dit een verblijf zijn geweest waar de Romeinse koningen leefden en gasten ontvingen en waar recht werd gesproken. Het gebouw is betiteld als het Paleis van de Dame van Vix.

De vindplaats in Vix is niet toegankelijk. De schat van Vix wordt tentoongesteld in het Museum Pays Châtillonnais. Daar is ook een maquette te zien van het paleis van Vix.