Veuve Ambal

Veuve Ambal
Veuve Ambal
Pre Neuf, 21200, Montagny les Beaune

Marie Ambal startte in 1898 met de productie van mousserende wijn. Tegenwoordig is Veuve Ambal de grootste producent van Crémant de Bourgogne.


Veuve Ambal (weduwe Ambal) behoort tot de oudste producenten van Crémant in Bourgondië. Het bedrijf werd in 1898 gestart door Marie Ambal, de weduwe van de Parijse bankier Antoine Emile Ambal. Zij was afkomstig uit Rully en keerde na de dood van haar man terug naar haar geboorteplaats waar haar broer wijnhandelaar was.

In die tijd was de methode om champagne te maken in opkomst. Marie Ambal was daarin geïnteresseerd en richtte in 1898 haar eigen wijnhuis op. Ze legde zich toe op de productie van mousserende wijnen van een hoge kwaliteit.

Tegenwoordig is dit wijnhuis, met 6 domeinen verspreid over Bourgondië, de grootste producent van Crémant de Bourgogne. Het is al zes generaties in handen van de familie. In 2005 verhuisde Veuve Ambal van Rully richting Beaune.

In het moderne gebouw van Veuve Ambal worden het gehele jaar door rondleidingen gegeven. Er is een parcours uitgezet langs de kuipen en de kelders (waar 16 miljoen flessen rusten). Zie hoe de flessen regelmatig worden gekeerd en hoe het bezinksel uit de hals wordt verwijderd. Tijdens de rondleiding worden de geheimen onthuld van de “méthode traditionelle” die vroeger de “méthode champenoise” werd genoemd.

De rondleiding wordt afgesloten met een proeverij. Er is keuze uit 20 verschillende Crémants. Ook zijn er non-alcoholische drankjes beschikbaar. Wie wil proeven zonder rondleiding, kan direct in de winkel terecht. Zie voor actuele toegangstijden en prijzen de website van Veuve Ambal.