Spoorfiets Velorail de la Vingeanne

Spoorfiets Velorail de la Vingeanne
Place de la Gare, 21310, Champagne-sur-Vingeanne

Fietsend over de spoorrails de vallei van de Vingeanne verkennen. 


Ten noordoosten van Dijon, nog net in Bourgondië, ligt het oude stationnetje van Champagne-sur-Vingeanne. Dat is het vertrekpunt van de spoorfiets naar het bijna 5 kilometer verderop gelegen Broye-les-Loups.

Het kost vrijwel geen inspanningen om, al trappend, de vallei van de Vingeanne, te verkennen. In de buurt van een oude jachthut wordt de grens tussen de departementen Côte-d’Or en Haute-Saône gepasseerd. In Broye-les-Loups, het eindpunt, draaien de fietsers hun voertuig en rijden ze via dezelfde route terug.

Het tochtje met de spoorfiets duurt maximaal anderhalf uur. Een tweede parcours, van circa 13 kilometer, is in voorbereiding. Behalve spoorfietsen verhuurt de organisaties ook een Rosalie (gezinsfiets) en gewone fietsen. Verder is vanaf Champagne-sur-Vingeanne een wandelroute van 7 kilometer uitgezet.

Vélorail de la Vingeanne is in 2013 opgericht om groene toeristische activiteiten te ontwikkelen op de oude spoorlijn tussen Mirebeau-sur-Bèze en Autrey-lès Gray. Insteek was daarbij het natuurlijke karakter van de vallei van de Vingeanne, een zijrivier van de Saône, te behouden.

Klanten worden ontvangen in een gerestaureerde oude wagon uit Oostenrijk. Op het terrein staan nog enkele treinwagons uit vroegere tijden. Verder is er volop gelegenheid om te picknicken.

De spoorfiets biedt plek aan maximaal vijf personen. Een deel van de route is in de schaduw. Zorg op warme dagen voor goede bescherming tegen de zon. Zie voor de actuele vertrektijden en tarieven de website van Vélorail de la Vingeanne.