Semur-en-Auxois

Semur-en-Auxois
Bienvenue en Terres Auxois
2, Place Gaveau, 21140, Semur-en-Auxois

Een zeer uitnodigend en pittoresk middeleeuws stadje.


Semur-en-Auxois is een versterkt middeleeuws stadje, gebouwd op een plateau op een granietrots. De rivier Armançon stroomt eromheen. Met z’n pittoreske straatjes, oude gevels, torens en bruggen nodigt het stadje uit tot een bezoek.

De uitnodiging aan bezoekers wordt bevestigd door het devies bij één van de oude stadspoorten, de 14e-eeuwse Port Sauvigny. Daar staat, vrij vertaald, dat de mensen van Semur het leuk vinden als er vreemdelingen zijn (“Les Semurois se plaisent fort en l’accointance des estrangers”). Semur-en-Auxois had zes stadspoorten, waarvan een aantal met een ophaalbrug.

De versterking van de stad, met vier stevige torens, dateert uit de 13e eeuw. Eén van de torens, de 44 meter hoge Tour de l’Orle d’Or, kan in bepaalde periode van het jaar worden bezichtigd. Z’n muren zijn 2,5 meter dik en deze toren heeft vijf verdiepingen. De naam (Orle d’Or, ofwel Gouden Cirkel) verwijst naar de als goud blinkende metalen ring waarmee de toren is versierd.

De kerk, de Notre-Dame, werd in 1220 gebouwd en in de 19e eeuw gerestaureerd. Oorspronkelijk was hij onderdeel priorij, horende bij het klooster van de Abdij van Flavigny. Vandaar de aanwezigheid van een kloostergang. In de glas-in-loodramen uit de 15e eeuw zijn de ambachten en corporaties uit die tijd te zien. De distels, op het smeedijzeren hek voor de kapel van de lakenhandelaars, waren het symbool voor de wolkaarders.

Het gemeentelijk museum is ondergebracht in een voormalig Jacobijnenklooster uit de 17e eeuw. Het heeft een geologische verzameling die bestaat uit meer dan 10.000 stukken. De archeologische zaal laat vondsten zien uit de prehistorie en protohistorie en uit de Gallo-Romeinse periode. Verder is er een zaal met schone kunsten waar werk uit de 19e eeuw, inclusief een collectie beelden van Augustin Dumont, wordt getoond.

Semur heeft, van het hele land, het kleinste theater in Italiaanse stijl. Het staat vlak bij de Tour Margot, de toren die dienst doet als kleedkamer voor de acteurs. Ontdek in Semur-en-Auxois ook de stenen putten met smeedijzeren opbouw, de houten wasplaats uit 1906 die als een boot kan worden verplaatst.

Met bronzen driehoeken in de grond, waarop de middeleeuwse stad is afgebeeld, is een wandeling uitgezet langs alle belangrijke bezienswaardigheden van Semur-en-Auxois. Vanaf de Pinard brug en de Joly brug heeft u een mooi uitzicht over de Middeleeuwse stad.

Zie de website van het Toeristenbureau voor actuele openingstijden en toegangsprijzen van de bezienswaardigheden.