Saint-Honoré-les-Bains

Saint-Honoré-les-Bains
Office de tourisme Rives du Morvan
13, rue Henri Renaud, 58360, Saint-Honoré-les-Bains

Kuuroord in de Morvan, in de stijl van de Belle Epoque.


Saint-Honoré-les-Bains was al in de oudheid bekend vanwege z’n heilzame bronnen. Later werd het een populaire plaats voor de bourgeoisie en de artiesten uit Parijs die er hun lichaam en geest lieten verwennen. Tijdens een wandeling langs het monumentale badhuis en de villa’s uit de Belle Époque is de sfeer uit die tijd nog altijd voelbaar. Het toeristenbureau heeft een route uitgezet langs alle bezienswaardige gebouwen.

Het waren de Kelten (Haduï) die Saint-Honoré-les-Bains stichtten. De Romeinen ontdekten het geneeskrachtige water en bouwden de thermen. In de middeleeuwen raakten de bronnen buiten beeld, hoewel de lokale bevolking ze nog wel bleef bezoeken. Bij opgravingen in de 19e eeuw werden de Romeinse thermen blootgelegd. In die tijd werd ook een nieuw badhuis gebouwd.

De bronnen van Saint-Honoré-les-Bains werden in 1860 van openbaar nut verklaard. In de periode erna, de Belle Epoque, kwam gegoede burgers, aristocraten en beroemdheden hier kuren. Tot aan de eerste wereldoorlog ontwikkelde Saint-Honoré-les Bains zich verder. Zo werden er hotels en restaurants geopend en kreeg het plaatsje de voorzieningen die bij een kuuroord hoorden, zoals een casino. Veel gebouwen uit de Belle Epoque zijn bewaard gebleven.

Ook nu trekt het Saint-Honoré-les-Bains jaarlijks nog vele kuurgasten. De kuren spitsten zich toe op reuma en aandoeningen van de luchtwegen. Het water uit de drie bronnen (Romains, Crevasse, en Garenne) bevat chloor en natrium en is licht zwavelhoudend. Het prachtige badhuis ligt in een zes hectaren groot park, dat ruim 100 jaar geleden werd aangelegd, met oude eiken, platanen, ceders, en kastanjebomen. De banken, vazen en trappen van beton zijn bekleed met mozaïek van email uit Briare. De motieven verwijzen naar de waterbronnen en zijn in art-deco stijl in het geel en groen van de Morvan.

In het gemeentehuis zijn oude affiches te zien waarmee Saint-Honoré-les-Bains zichzelf aanprees als kuuroord. Ook is er een expositie van keramiek dat ruim honderd jaar geleden in het nabijgelegen gehucht La Montagne werd gemaakt.