Saint-Amand-en-Puisaye

Saint-Amand-en-Puisaye
Office de Tourisme Puisaye-Forterre
6 grande rue, 58310, St-Amand-en-Puisaye

Een dorp waar al sinds de 15e eeuw Grès aardewerk wordt gemaakt. 


Saint-Amand-en-Puisaye is van oudsher een pottenbakkersdorp. De activiteiten waren vooral geconcentreerd rond de Faubourg des Poteries. In de Faubourg zijn nog twee pottenbakkers actief. In het plaatsje Saint-Amand-en-Puisaye werken er nog enkele tientallen.

Het Museum voor Gres aardewerk, gevestigd in een prachtig kasteel, geeft inzicht in de producten die deze streek heeft voortgebracht en toont werk van de kunstenaars die zich hier vestigden. Uit de informatie van het museum blijkt dat men hier waarschijnlijk in de loop van de 15e eeuw is begonnen met het vervaardigen van Gres aardewerk.

Het museum is verbonden met het Maison de la Mémoire Poterie; een oude pottenbakkerij uit de 19e eeuw die in het zomerseizoen open is voor bezoekers (enkel Franstalige uitleg). Behalve uitleg over de geschiedenis van het aardewerk uit de streek, worden er ook demonstraties pottenbakken gegeven en is er een meer dan 200 jaar oude oven te zien.

In het park van het kasteel is een reusachtige boog te zien (3 meter hoog en 4 meter breed) die in 1994 door drie artiesten is gemaakt ter gelegenheid van de honderdste sterfdag van de ceramist en beeldhouwer Jean Carriès. Het kunstwerk verwijst naar een poort die Jean Carriès in 1889 maakte in opdracht van Prinses Scey van Montbéliard voor de toegang tot de bibliotheek waarin het manuscript van Wagner’s Parsifal werd bewaard.