Meestal kondigen krokussen het voorjaar aan. Maar in de Morvan bloeien ze van eind september tot november. Dat heeft niets te maken met een natuur die van slag is. Het is speciaal geteelde soort krokussen: de Crocus Sativus, ofwel saffraankrokus. Die bloeit altijd in de herfst met bloedrode stampers en gele meeldraden.
Het draait bij de saffraanteelt met name om de stampers en de stijlen. Die vormen de duurste specerij ter wereld. Ze versterken de smaak en dragen bij aan een subliem gerecht. Ook dragen ze, met hun mooie kleur, bij aan de presentatie ervan.
Om een kilo saffraan te produceren zijn circa 150.000 bloemen ofwel zo’n 2.000 m2 aan krokussen nodig. De teelt ervan gebeurt volledig natuurlijk en handmatig: het aanplanten, het bestrijden van onkruid, het plukken en het oogsten van de stampers.
De Saffranière du Nivernais Morvan is een familiebedrijf in het dorpje Alluy dat sinds 2010 saffraan produceert. Er wordt 100% natuurlijk gewerkt: vanaf het planten, via de onkruidbestrijding, tot aan het plukken. De stijlen met de stampers worden na het oogsten gedroogd en vervolgens, als draadjes of fijngemalen, verkocht voor consumptie.
Vanwege z’n prijs wordt deze specerij ook wel het rode goud genoemd. De prijs maakt het aantrekkelijk om de fijngemalen saffraan met andere, goedkopere, producten te vermengen. Wie draadjes koopt, loopt niet het risico van vermenging. De meeste saffraan op de wereldmarkt komt uit Iran. De Nièvre neemt slechts een zeer bescheiden deel voor z’n rekening.
De Saffranière ontvangt, op afspraak, tussen april en oktober zowel individuele bezoekers als groepen (tot 50 personen). Ze kunnen dan een kijkje nemen bij de velden, de (Franstalige) presentatie met uitleg volgen, een product met saffraan proeven, en inkopen doen in het winkeltje. Het aanmeldformulier staat op de website.