La Table de Rymska (bistronomisch)

La Table de Rymska (bistronomisch)
Domaine de Rymska
1, Rue du Château de la Fosse, 71490, Saint-Jean-de-Trezy

Verfijnde gerechten, gemaakt met producten van eigen boerderij. In de stallen van dit domein worden ook beroemde renpaarden gefokt. 


La Table de Rymska is onderdeel van een luxueuze hotelketen. Het is geen goedkoop restaurant om à la carte te eten, maar op werkdagen is voor een nette prijs een heerlijk driegangen lunchmenu te bestellen. Bij mooi weer wordt het eten geserveerd op het overkapte terras, naast de fleurige rozentuin. Vanaf het terras hebben gasten uitzicht op de enorme fontein in het meer en op de heuvel waar de stallen zijn gebouwd.

Het meer en de stallen leveren, samen met de boomgaard, de moestuin en de kruidentuin van het domein de ingrediënten voor het menu: rundvlees (Charolais, Aubrac en Wagyu), varkensvlees (Gasconne, Wolvarken), lamsvlees, kip, (Bresse) kalkoen, konijn, parelhoen, eend, snoekbaars… Het domein heeft zelfs een broedplaats voor blauwe (Bretonse) kreeft.

Bij een bezoek aan Domein Rymska mogen de gasten de stallen bekijken. Behalve het vee voor consumptie, worden er eveneens renpaarden gefokt. Het domein is genoemd naar Rymska, een volbloed merrieveulen dat hier werd geboren en bij een nieuwe eigenaar in de VS faam verwierf als renpaard.

De huidige eigenaar, Éric Ferutet, kocht domein met het kasteel (Château de la Fosse) en 80 hectaren grond in 2012. Het was zijn jongensdroom om zelf een landbouwbedrijf en een veefokkerij te hebben. Overdag werkt hij in het boerenbedrijf. ’s Avonds staat hij in het restaurant want hij wil zijn gasten graag zelf ontvangen.

De chef-kok laat zich voor zijn culinaire creaties inspireren door de natuur om hem heen. Hij kijkt van dag tot dag wat te koken, al naar gelang de producten die de boerderij levert. De Franse lokale keuken is zijn favoriet. Een mooie presentatie van het eten vindt hij belangrijk, maar het belangrijkste is natuurlijk de smaak. Van een eenvoudig product als een ei weet hij al een heerlijk kunstwerkje te maken.

Het domein ligt verscholen op het platteland. Wanneer het navigatiesysteem het adres niet kent, dan bij de kerk in het dorp het bord la Fosse Noizeret volgen.