Cuisine de la Fontaignotte (bistronomisch)

Cuisine de la Fontaignotte (bistronomisch)
4 Rue de la Fontaignotte, 21140, Semur-en-Auxois

Een terras dat een geweldig uitzicht biedt over de Vallei van de Armançon en het middeleeuwse stadje Semur-en-Auxois. Een ontdekking voor fijnproevers.


Zodra het etenstijd is, gaat in het steegje langszij de kerk van Semur-en-Auxois de grote lichtblauwe poort van La Cuisine de la Fontaignotte open. Achter die poort ligt een 17e-eeuws herenhuis met een groot enorm terras verborgen. Bezoekers worden er verrast met verfijnde menu’s en een prachtig uitzicht.

Het terras, dat met fruitboompjes en kruidenbakken is aangekleed, biedt toegang tot het restaurant. Eronder ligt een tweede terras met moestuintje dat eveneens van La Fontaignotte is. Het uitzicht vanaf deze plek op het Middeleeuwse stadje Semur-en-Auxois en de vallei van de Armançon is prachtig. Bij mooi weer worden de maaltijden buiten geserveerd. Anders eet men in de zonnige serre die aan het terras grenst.

Chef-kok Martin Vial en zijn partner Laura Rulens, beiden afkomstig uit de omgeving van Parijs, openden La Cuisine de la Fontaignotte in 2020. Na jarenlang voor grote hotel-restaurants te hebben gewerkt, zoals het Grand-Hôtel du Palais Royal in Parijs en het Grand Hôtel du Cap Ferrat, hadden ze genoeg van de hiërarchie en wilden ze voor zichzelf beginnen. Ze kwamen in contact met een zakenman die net een verwaarloosd herenhuis in Semur-en-Auxois had gerenoveerd en hen de mogelijkheid bood om daar hun droom te verwezenlijken. Behalve een restaurant maakten ze van La Fontaignotte ook een Maison d’Hôtes met vijf kamers om te overnachten.

Het restaurant heeft een traditionele Franse keuken met klassieke sauzen; verfijnd en met een vleugje moderniteit. Ze omschrijven hem zelf als creatief gastronomisch. De chef-kok werkt met goede producten. Over het algemeen komen ze uit Bourgondië, hoewel er soms ook weleens iets uit een ander deel van Frankrijk op de kaart staat. Het streven is om mooie, betaalbare gerechten te maken. Het restaurant mag wat standing hebben, maar ze willen niet overdrijven. Dus geen blingbling.

Omdat er in de middeleeuwse straatjes van het centrum weinig parkeergelegenheid is, kunt u eventueel bij het museum (3 Rue Jean Jacques Collenot) parkeren. Van daaraf is het ruim vijf minuten lopen naar La Cuisine de la Fontaignotte.