Piramide van de Wolf

Piramide van de Wolf
Les Gilats, 89130, Toucy

Een piramide die bezoekers meeneemt in de wereld van de wolf en van de diversiteit.


De Piramide van de Wolf wil het belang van biodiversiteit onder de aandacht brengen. Daartoe is, in een bosrijke omgeving, een uniek museum opgezet. Het neemt bezoekers mee in de wereld van de wolf en van de biodiversiteit.

Het museum legt uit hoe de verhouding tussen wolf en mens zich ontwikkelde vanaf de prehistorie tot nu. De route door de piramide begint met een kijkje in een grot waar Cro-magnonmensen wonen. Vervolgens wordt er ingegaan op de jacht, valstrikken, en het leven van wolven (de roedel, voeding, enzovoorts).

Op de top van de piramide, die 15 meter hoog is en een doorsnede van 35 meter heeft, wordt een (Franstalige) 3D-film voor kinderen geprojecteerd. Voor de ouderen is er een documentaire te zien over de terugkeer van de wolf in Frankrijk.

De vorm van het gebouw verwijst naar de piramide in de voedselketen met mensen, toproofdieren, roofdieren, prooien en planten. Het bijzondere gebouw is ecologisch verantwoord: de piramide heeft een goede warmte- en geluidsisolatie. Het houten dak moet minimaal 100 jaar meegaan.

Buiten, in het 20 hectare grote park wonen twee wolfshonden: Néïs en Nahele. Er is een parcours uitgezet met meer informatie over het ecosysteem van een waterplas, het leven van vleermuizen, duurzame ontwikkeling en de voordelen van duurzame energie. Dit voorjaar wordt een milieuvriendelijke (permacultuur) tuin in de vorm van een mandala aangelegd.

De uitleg in het museum en in het park is, via een QR-code op de panelen, ook in het Engels beschikbaar. De piramide van de wolf is geopend van medio april tot medio november. Zie voor de meest actuele openingstijden en toegangsprijzen de website van de piramide.