20 november 2023

Exclusief wijnvat voor 350.000 euro verkocht

Olivier Poelaert, de eigenaar van het kasteel van Couches en de Cave de Mazenay kocht afgelopen weekend op de jaarlijkse wijnveiling van de Hospices de Beaune voor € 350.000 het prestigieuze wijnvat “la pièce des présidents”, gevuld met een Mazis-Chambertin Grand Cru.

Wellicht nog exclusiever dan de wijn, is het hout van het vat. Het is afkomstig van de eikenboom die ook werd gebruikt voor de restauratie van de torenspits van de Notre-Dame in Parijs. Tegenover de krant Le Journal de Saône-et-Loire verklaarde Olivier Poelaert dat het vat samen met de andere aankopen die hij tijdens de wijnveiling deed, naar zijn cave in Mazenay gaat om daar de wijn nog twee jaar te laten rijpen. Na botteling zal een deel van de flessen tegen kostprijs worden verkocht want hij vindt het niet gepast om winst te maken op liefdadigheid.

Het 15e-eeuwse Hôtel-Dieu van Beaune bezit prestigieuze wijngaarden in de Bourgogne. De wijnen die het produceert, worden elk jaar bij opbod verkocht. Er is altijd één vat dat wordt geveild voor een bijzonder goed doel. Dit jaar gaat de opbrengst van la pièce des présidents naar FRM (Fondation pour la Recherche Médicale) voor medisch onderzoek en naar IRLB (Initiative pour la Recherche sur la Longévité en Bonne Santé) voor onderzoek naar gezond ouder worden.

Er werden dit keer 753 vaten wijn geveild voor een totaalbedrag van € 23,2 miljoen. Dat was minder dan het recordjaar 2022 toen het pièce de resistance voor € 810.000 werd verkocht en de totale veiling € 31 miljoen opleverde. De opbrengsten worden gebruikt voor onderhoud van het Hôtel-Dieu en de wijngaarden. Ook onderhoud en modernisering van de andere ziekenhuizen in de omgeving wordt ervan bekostigd.

Foto: ©Hospices de Beaune