Krijgt de Morvan ooit z’n eigen Grand Cru wijnen? Met een onderzoek heeft het Regionaal Natuurpark van de Morvan recent de eerste stappen gezet om de wijnbouw terug te brengen naar deze streek.
Bijna overal in Bourgondië maken ze beroemde wijnen. In het noorden de Auxerrois en de Chablis; in het oosten de Côte de Beaune, de Côte de Nuits, de Côte Chalonnaise en de Couchois; in het zuiden de Mâconnais en de Beaujolais; en in het westen de Centre-Loire wijnen. Maar in het hart van Bourgondië nog niet, hoewel er aan de randen, bijvoorbeeld in Vézelay en Tannay, wel wat wijngaarden zijn te vinden.
Ooit was dat anders. Totdat de phylloxéra druifluis eind 19e eeuw massaal de druivenstokken vernietigde, was er bijna overal in de Morvan wijnbouw. Zo had Saint-Péreuse, een plaats ten westen van Château-Chinon en ten noorden van Moulins-Engilbert ooit een wijngaard van 23 hectaren. Die genoot een uitstekende reputatie. De “Saint-Péreuse-en-Nivernais” was volgens de annalen één van de favoriete wijnen van koning Lodewijk XI. Destijds strekte de wijngaarden van de Nivernais zich uit over het gebied Saint-Péreuse, Moulins-Engilbert, Lucenay’l’Evêque en Cervon.
Volgens een woordvoerder van het natuurpark vindt er nog onderzoek plaats naar de druivensoorten die destijds waren aangeplant. Er werden eerder rode dan witte wijnen gemaakt. Ook wordt de grond nader geanalyseerd om te bepalen welke soorten in dit deel van Bourgondië het beste zullen gedijen. Daarbij wordt tevens gekeken naar druiven die bestand zijn tegen de in de komende decennia te verwachten klimaatveranderingen.
Binnenkort gaat het park in gesprek met mogelijke toekomstige wijnbouwers in de Morvan. Er is serieuze belangstelling getoond vanuit La-Celle-en-Morvan, Sommant, Anost, Chiddes, Poil en Saint-Péreuse. Maar er is nog niets definitief.