31 oktober 2023

Dit jaar opnieuw geen winterbanden verplicht in Bourgondië

De Franse overheid stelt jaarlijks op grond van wet (Loi Montagne II) opnieuw vast waar winterbanden verplicht zijn. In Bourgondië is dat voor de winter van 2023/2024 nergens het geval. Incidenteel kunnen ze op een enkele plek wel worden vereist als er sneeuw ligt; met name op de Haut-Folin, waar ’s winters soms kan worden geskied.

Wie vanuit het departement Saône-et-Loire zuidwaarts naar bepaalde plaatsen in de Rhône of de Loire dan wel oostwaarts naar bepaalde plaatsen de Jura reist, moet bij het verlaten van Bourgondië echter wel op winterbanden rijden. Borden geven aan waar die verplichting begint en ophoudt.  

De wettelijke bepalingen zijn van toepassing op voertuigen met vier of meer wielen voor de periode van 1 november 2023 tot en met 31 maart 2024. Klik hier om op de kaart van Frankrijk te zien voor welke plaatsen ze gelden.

Winterbanden moeten de markering 3PMSF (3 Peak Mountain Snow) hebben. Deze winter worden voor het laatst ook banden met de M&S, of M+S, of M.S (mud and snow) aanduiding gedoogd. All-season banden met die aanduiding zijn eveneens voor het laatst toegestaan. Vanaf 1 november 2024 mogen in Frankrijk enkel nog banden met het 3PMFS-logo worden gebruikt op plekken waar winterbanden verplicht zijn.

In plaats van winterbanden zijn ook metalen sneeuwkettingen (voor frequent gebruik) of textiele sneeuwsokken (voor incidenteel gebruik) geoorloofd. Wanneer er geen sneeuw of ijzel is, moeten sneeuwkettingen of sneeuwsokken tot en met 31 maart in de desbetreffende gebieden wel aan boord zijn. Let erop dat ze passend zijn voor de banden.

Aan deze tekst kunnen geen rechten worden ontleend.

Foto: ©Michelin – Alpin 6