1 december 2023

Waarom in Bourgondië de plaatsnaamborden op hun kop staan

Bij de ingang van veel dorpjes en steden in Bourgondië staan, net als elders in Frankrijk, de plaatsnaambordjes op hun kop.

Volgens het dagblad Le Monde is dat eind oktober in de Tarn begonnen. In de loop van november werden ook in andere delen van het land de bordjes op hun kop gezet.

Het is een actie van de FDSEA (Fédération Nationale des Syndicats d’Exploitants Agricoles, de koepel van lokale landbouwbonden en regionale federaties) en JA (Jeunes Agriculteurs, de jonge boeren).

Daarmee protesteren ze niet alleen tegen de inconsistente regels en belastingen maar ook tegen het ontbreken van een duidelijke visie van de regering op de Franse landbouw.

De actie wordt gehouden onder het motto “On marche sur la tête” (men loopt op het hoofd) om aan te geven dat dat de overheid volstrekt in strijd met het gezond verstand handelt.

In een gezamenlijk persbericht lieten de FDSEA en de JA op 30 november weten dat de acties van de boeren doorgaan totdat de regering hen in staat stelt om een volwaardige rol te spelen bij de aanpak van de voedsel-, energie- en milieuvraagstukken voor de toekomst.