12 juni 2024

Toeristische kaart Kanaal van Roanne naar Digoin

De vereniging Canal de Roanne à Digoin wil het toerisme langs het kanaal van Roanne naar Digoin stimuleren en heeft een kaart uitgegeven voor schippers, fietsers en wandelaars die via of langs deze waterweg willen reizen tussen beide plaatsen.

Het 56 kilometer lange kanaal werd tussen 1830 en 1836 aangelegd, heeft 10 sluizen, en is geschikt voor schepen met een lengte tot 38,5 meter en een breedte tot 5 meter.

Het stroomt door 12 gemeenten, verspreid over drie departementen (Loire, Allier en Saône-et-Loire). In Bourgondië zijn dat Iguerande, Artaix, Chambilly, Bourg-le-Comte, en Digoin. Officieel stopt het eigenlijk in Chassenard: van daaruit is een verbinding naar Digoin gemaakt met het Canal latéral à la Loire.

Langs het water ligt een Voie Verte, een groene weg, voor fietsers en wandelaars.

In de afgelopen jaren is hard gewerkt aan de coördinatie en het herstel van de nautische haltes. Samen met lokale verenigingen en de toeristenbureaus wordt de ontwikkeling van dit traject de komende tijd verder voortgezet zodat het natuurlijke en historische erfgoed van deze omgeving beter tot z’n recht gaat komen.

Op de toeristische kaart Canal de Roanne à Digoin staan de beschikbare faciliteiten en de bezienswaardigheden langs de route; weliswaar in het Frans, maar dankzij de gebruikte icoontjes is de belangrijkste informatie voor iedereen te begrijpen. Hij is gratis verkrijgbaar via de lokale toeristenbureaus is en ook hieronder te raadplegen.

Foto: Melay, ©DSL 71 - Givord Véronique
Kaart: Association Le Canal de Roanne à Digoin