5 mei 2024

Sportlegendes, de passie van beweging

Vooruitlopend op de komst van de Olympische vlam naar de Côte-d’Or, op 12 juli, heeft het Museum voor Schone Kunsten in Beaune de interactieve expositie “Sportlegendes, de passie van beweging” ingericht.

Bezoekers worden meegenomen in de wereld van de sport door de eeuwen heen. Aan bod komen historische, biomechanische en artistieke aspecten. De tentoonstelling legt verbanden tussen sport en kunst vanaf de oudheid tot nu en laat de fascinatie van kunstenaars voor sportieve bewegingen en gebaren zien.

Het innovatieve werk uit de 19e eeuw van de Britse fotograaf Eadweard Muybridge en van de Franse geleerde Étienne-Jules Marey was een inspiratiebron voor hedendaagse kunstenaars als Alexandra Allard, Michel Hans en Vladimir Velickovic van wie werk wordt geëxposeerd in de belangrijkste musea van de wereld en voor deze gelegenheid naar Beaune is gehaald. Tevens worden lokale Olympische sporthelden geportretteerd.

De tentoonstelling duurt nog tot 4 november. Hij is, met uitzondering van de dinsdagen, dagelijks geopend van 10.00 tot 13.00 uur en van 14.00 tot 18.00 uur. Engelstalige uitleg is beschikbaar bij de receptie van het museum.

Naast deze tijdelijke expositie toont het museum ook werk uit de vaste collectie; onder andere beroemde schilderijen van Félix Ziem en Hippolyte Michaud.

Het adres van het Musée des Beaux Arts is : 6, Boulevard Perpreuil, 21200 Beaune.

Foto: Muybridge - Saut perilleux (gevaarlijke sprong)
© Ville de Beaune - Direction de la culture et du mécénat