23 november 2023

Lac des Settons opnieuw gevuld

Voor de tweede keer dit jaar wordt het stuwmeer van Settons weer gevuld. Alle werkzaamheden zijn nu volledig afgerond en in de eerstkomende decennia is er naar verwachting geen nieuwe drooglegging nodig.

Vanwege onderhoud aan de 20 meter hoge en 217,5 meter lange stuwdam werden de kleppen op 15 augustus 2022 geopend zodat het water weg kon stromen. Door de regenval lukte het in de winter van 2022 niet om al het benodigde werk uit te voeren. Het onderhoud werd in januari 2023 afgebroken zodat het meer zich voor het toeristenseizoen 2023 weer kon vullen.

Tegen het einde van dat seizoen, op 4 september gingen de kleppen nogmaals open voor het laatste stukje werk. Dat is nu ook gereed. Vanaf 2024 is het Lac des Settons dus weer het hele seizoen beschikbaar voor toeristen. Met ongeveer 300.000 recreanten per jaar, is het geliefd bij iedereen die graag het water opzoekt.

Het strand bij “presqu'île des Settons” is in juli en augustus bewaakt. De vele bomen rond het water zorgen dat er op hete dagen ook voldoende schaduw is. Behalve zwemmen zijn er nog heel veel andere wateractiviteiten te beleven: kajakken, kanoën, zeilen, catamaran varen, surfen, waterfietsen, waterskiën, e-foilen, SUP’en, jetskiën… Verder worden er rondvaarten, met een gids, aangeboden.

Het meer ligt in het Regionaal Natuurpark Morvan, een prachtige omgeving die ook buiten het hoogseizoen veel wandelaars en fietsers trekt. Het Toeristenbureau, gevestigd aan de rand van het meer, is het vertrekpunt voor een bewegwijzerde wandelroute (17 kilometer) en voor twee mountainbikeroutes.

Het vullen duurt een aantal maanden want het gaat om een oppervlakte van zo’n 330 hectaren. Dat betekent 19,5 miljoen kubieke meter water. Hoe snel het Stuwmeer van Settons weer vol is, hangt af van de neerslag in de komende periode.

Foto: Nievre Tourisme ©Manu Foucherot