19 juli 2024

Goed zwemwater in Bourgondië

Er zijn veel leuke plekken in Bourgondië om te zwemmen. De kwaliteit van het water wordt voortdurend gecontroleerd door ARS (Agence Régional de Santé). Onlangs zijn de uitslagen bekendgemaakt van het jaarlijkse onderzoek bij aanvang van het badseizoen.

De uitslagen zijn weergegeven op een kaart van de regio. Blauw staat voor uitstekend, groen voor goed, geel voor voldoende en rood voor onvoldoende. Conclusie is dat voor Bourgondië en het aangrenzende Franche-Comté op 76% van de plekken het zwemwater, bij aanvang van het badseizoen, uitstekend was. De vier plaatsen waar de kwaliteit onvoldoende bleek, liggen in het noorden van de Jura, dus buiten Bourgondië. 

Een belangrijk risico van baden in vervuild water bestaat uit infecties door huidcontact of door het inslikken van vervuild water. Aangeraden wordt om te zwemmen op plaatsen waar de kwaliteit van het water wordt gemonitord en toezicht aanwezig is.

De microbiologische analyses van het water starten 10 tot 20 dagen voor de opening van het badseizoen en worden herhaald met tussenpozen van maximaal 30 dagen. Op grond van vervolgcontroles kan later in het seizoen wel een (tijdelijk) zwemverbod worden ingesteld.

De meest actuele situatie is op deze website van de overheid te checken. Daar kunt u zoeken per departement (choisir un département), gemeente (choisir une commune) of plek (choisir un site). Bij de kleuren voor blauw, groen en oranje (excellent, bon of suffissant) kan er worden gezwommen. 

ARS controleert onder andere op de aanwezigheid van cyanobacteriën, dus blauwalgen. De gifstoffen die ze produceren kunnen leiden tot irritatie van huid, neus, keel en ogen of (na inslikken) tot buikpijn, diarree, misselijkheid en braken.

Verder wijst ARS op de verdrinkingsrisico’s. Vorig jaar waren er in Frankrijk 1.300 drenkelingen waarvan bijna 30% is overleden. Enkele tips zijn: enkel zwemmen op plaatsen waar toezicht aanwezig is; nooit het eigen zwemvermogen overschatten; niet het binnen twee uur na een zware maaltijd of alcoholgebruik gaan baden; en geleidelijk het water ingaan om hydrocutie te voorkomen. Hydrocutie is een temperatuurschok waardoor de hersenen te weinig zuurstof krijgen en men het bewustzijn kan verliezen.

Tot slot adviseert ARS om zeker op de warmste uren van de dag, tussen 11.00 en 16.00 uur de zon te mijden; ter bescherming zonnebrandcrème, een hoed en zonnebril te gebruiken en een T-shirt te dragen; vanwege de hygiëne niet direct op het zand maar op een handdoek te gaan liggen; en bij thuiskomst meteen te douchen.

Op de hoogte blijven van de handige toeristische informatie en leuke toeristische nieuwtjes over Bourgondië? Schrijf u dan hier in voor de gratis nieuwsbrief.