30 december 2024

Galette des Rois

Rond driekoningen (6 januari) zijn de Galettes des Rois (koningentaarten) weer volop te koop in Frankrijk. In elke taart wordt een “boon” verstopt.

Aanvankelijk was het een echte boon, daarna werd het een goudstuk, vervolgens een plastic figuurtje en tegenwoordig is het een stukje porselein. Wie de “boon” treft, krijgt het kroontje en is voor één dag de koning. De jongste persoon aan tafel verdeelt de taartpunten blind zodat er niet kan worden gerommeld met de boon.

De traditie is afkomstig van de Romeinen die in december hun Saturnaliën vierden en een ronde taart met daarin een boon bakten voor hun slaven. De slaaf die de boon trof, was voor één dag de koning. Later werd de Galette des Rois gekoppeld aan de driekoningen die de pasgeboren Jezus van Nazareth opzochten. 

Elke regio heeft z’n eigen recept voor een Galette des Rois. In Bourgondië is het een platte taart, gemaakt van bladerdeeg. Hij is gevuld met een frangipane bestaande uit amandelpoeder, suiker, boter (in gelijke verhoudingen) en eieren. Eventueel kan er een scheutje kirsch doorheen.

Een Crémant de Bourgogne smaakt prima bij een Galette des Rois.

Foto: ©chandlervid85 - Freepik