De Michelin-inspecteurs maakten een lijstje met hun favoriete gerechten van 2025. Wereldwijd selecteerden ze er 11 waaronder de artisjoktaart met koffie-marjoleinemulsie van de Bourgondische chef-kok Cédric Burtin.
Het aantal inspecteurs dat in dienst is, houdt Michelin geheim. Wel is bekend dat ze, per persoon, gemiddeld 270 restaurants per jaar testen. Ze komen op de beste adressen ter wereld en noteerden de 11 gerechten waarvan ze in 2025 het meest onder de indruk waren. Eén ervan is de artisjoktaart met koffie-marjoleinemulsie van de Bourgondische chef-kok Cédric Burtin die in Saint-Rémy, vlakbij Chalon-sur-Saône, een restaurant heeft met twee Michelin-sterren.
“Een meesterlijke creatie, verrukkelijk en verfijnd: een stuk taart met een flinterdunne, knapperige en geurige Parmezaan korst, bedekt met verticaal gerangschikte, licht krokante plakjes artisjokharten. Het oppervlak is geglazuurd met een koffie-emulsie, besprenkeld met citroengel en artisjokpuree. Het geheel wordt afgerond met een citroen-artisjokcrème, bestrooid met verse marjolein. De koffie zorgt voor een subtiele bitterheid, terwijl de marjolein zijn intense, bijna medicinale, kruidige aroma's vrijgeeft. Een waar kunstwerk,” aldus de Michelin-inspecteurs.
Cedric Burtin is zeer vereerd dat zijn gerecht zoveel indruk heeft gemaakt op de Michelin-inspecteurs. Hij schreef op zijn Facebookpagina: “Voor ons hele team is het een enorme eer om onze artisjoktaart met koffie-marjoleinemulsie te zien staan tussen 's werelds beste gerechten. Het is een erkenning voor ons dagelijkse werk, dat gekenmerkt wordt door precisie, passie en respect voor de ingrediënten.”
Enkele andere gerechten die de inspecteurs op hun lijstje noteerden zijn: Heldere schelpdierenbouillon van Myojaku in Tokyo; Cherokee-tomaat van Isidore in Texas; Sika hert van Row on 5 in Londen; en Kamille en honing, een dessert van Lunario in Mexico.
Foto: ©Matthieu Cellard