8 februari 2025

Drijvend zonnepark

Het eerste drijvende zonnepark van Bourgondië wordt momenteel ten zuiden van de Morvan aangelegd. In vijf oude, ondergelopen zand- en grindgroeven worden in totaal 40.000 zonnepanelen geplaatst.

Na waterkrachtcentrales, met name bij de stuwmeren, en windmolens zijn er nu ook steeds meer zonneparken te zien in het Bourgondische landschap. Zo werkt het wijndorp Gevrey-Chambertin aan een park met 8.600 panelen. In Argenteuil-sur-Armançon wordt een park met 34.140 panelen voorbereid. En in Dijon liggen er al 43.000 op een voormalige stortplaats.

Een bijzonder project wordt op dit moment uitgevoerd ten zuiden van de Morvan, in de gemeenten Gueugnon en Rigny-sur-Arroux. Het wordt één van de grootste drijvende zonnecentrales van Frankrijk. Naar verwachting zullen er enkele keren per jaar rondleidingen voor geïnteresseerden worden gegeven. De groene fietsroute van Digoin, via de vallei van de Arroux naar Gueugnon komt vlak langs deze plek. Verso Energy, de projectontwikkelaar, onderzoekt nog waar passanten het beste zicht hebben op het drijvend zonnepark om daar informatieborden te plaatsen.

In Gueugnon en Rigny-sur-Arroux is de winning van zand en grind al lang geleden gestopt. De groeven zijn deels in 1983, deels in 1996 teruggegeven aan de natuur en hebben zich gevuld met water. De hierdoor ontstane meertjes werden gebruikt door de lokale visvereniging. Het is de bedoeling dat de ecosystemen in en rond het water behouden blijven. Tijdens de exploitatie blijft een onafhankelijk bureau de fauna, flora en waterkwaliteit monitoren om de impact van de drijvende panelen te meten. De resultaten worden gedeeld met de milieu-autoriteiten waardoor deze centrale een landelijk proefproject wordt.

Als de installatie in het derde kwartaal in gebruik is genomen, moet hij jaarlijks 26,4 Gwh aan elektriciteit gaan produceren. Dat is genoeg voor het verbruik van 12.000 personen; bijna dubbel zoveel als het aantal inwoners van Gueugon en Rigny-sur-Arroux samen. De opbrengsten worden verkocht aan verschillende elektriciteitsbedrijven en gaan via het net naar de huishoudens in de omgeving van het zonnepark.

De installatie kost circa € 24 miljoen en wordt betaald uit eigen vermogen van Verso Energy, uit een lening en uit crowd funding. Verso Energy is een jong bedrijf, uit 2021, dat projecten ontwikkelt en financiert om CO2-vrije energie te produceren en op te slaan tegen concurrerende prijzen. Daarbij wordt vooral gebruik gemaakt van hernieuwbare bronnen. Het bedrijf zal deze nieuwe zonne-energiecentrale de komende 41 jaar exploiteren.

In 2021 werd in Piolenc (Vaucluse), met ruim 47.000 panelen het grootste drijvende zonnepark van Frankrijk en Europa gebouwd. Perthes (Haute-Marne) gaat die titel op zeer korte termijn overnemen. Daar komt, eveneens in een oude groeve, een installatie met ruim 135.000 drijvende panelen die samen ongeveer 45,5 hectaren beslaan en 37.000 mensen van stroom kunnen voorzien.

Foto: ©Verso Energy