1 juni 2024

De lekkerste boerenkaasjes van Bourgondië

Bourgondië telt honderden houders van koeien, geiten en schapen die zelf op hun eigen boerderij de heerlijkste kazen maken. Eind mei was het jaarlijkse Concours waarmee gouden, zilveren en bronzen medailles te winnen vielen.

Opzet is niet dat er één kaasje als de grote winnaar wordt geselecteerd. In principe kunnen ze allemaal een gouden medaille behalen, mits er voldoende punten worden gescoord op elk van de drie criteria. Dat zijn het uiterlijk (vorm en korst), de body (aansnijden, structuur, textuur), alsmede de geur en smaak. Dat laatste criterium weegt veruit het zwaarste.
Het maximum aantal punten is 20. Een score van 16 tot en met 20 levert goud op; 14 tot 16 punten betekent zilver en 12 tot 14 punten leidt tot brons. De kazen die lager scoren, krijgen geen medaille.
Het Concours is exclusief voor de boeren die zelf kaas maken van de melk van hun eigen vee. Dus niet voor de ambachtelijke kaasmakers die, vaak op een iets grotere schaal, melk van andere boeren verwerken en evenmin voor de industriële kaasmakers.

Veel geitenkaasjes

De organisatie van het Concours ligt bij de Chambres d’agriculture (Landbouwkamers) van de vier departementen. Dit keer vond het plaats in de Yonne, in de refter van de Saint-Germain abdij in Auxerre, en was het gekoppeld aan het jaarlijkse wijnfeest Fleurs de Vigne.
Deborah Colard en Laetitia Le Breton Grolier, van de Landbouwkamer van de Yonne zien binnen hun departement dat steeds meer jongeren, en vooral vrouwen, ervoor kiezen om zelf kaas te gaan maken. Opvallend is bovendien dat de meesten zich toeleggen op het houden van melkgeiten. Die voorkeur kwam ook tot uitdrukking in het relatief grote aantal geitenkaasjes dat meedeed aan het Concours.
Het best vertegenwoordigd was het departement Saône-et-Loire met 27 producenten (93 kazen). Daarna volgde de Yonne met 19 producenten (69 kazen). Uit de Nièvre hadden zich 11 producenten gemeld (37 kazen) en uit de Côte-d’Or 5 producenten (21 kazen).
In totaal beoordeelden de juryleden 220 inzendingen van 62 producenten in 22 categorieën. Voor sommige, waaronder de Chaource en Epoisses, was het aantal inzendingen te klein om mee te kunnen doen.

Direct op de boerderij te koop

De boerenkazen zijn doorgaans direct op de boerderij te koop. Daarnaast staan de kaasboerinnen vaak op markten en leveren ze aan restaurants. Zeker voor degenen die in het noorden van Bourgondië zijn gevestigd, is de weg naar Parijs kort. Daar vinden ze enorme afzetmogelijkheden. Hun aanbod sluit aan bij de toenemende vraag naar lokale producten. De meesten kiezen echter niet voor een bio-label. Volgens Deborah werken ze in de praktijk meestal wel biologisch, maar willen ze de vrijheid houden om daar in kritieke of extreme situaties van af te kunnen wijken.
Wie de lekkerste boerenkaasjes van Bourgondië wil keuren, vindt hierna een overzicht van de dit jaar toegekende gouden medailles. De boerderijen hebben vaste verkoopmomenten, maar het is handig om van tevoren even te checken of er dan daadwerkelijk iemand aanwezig is. Het zijn kleine bedrijfjes en soms kan er weleens iets urgents tussendoor komen.

Gouden medailles Saône-et-Loire

  • Les Chèvres de Charmasse : verse kaas van geitenmelk
    71190 Mesvres, Charmasse
    Dagelijks open van 8.00 tot 10.30 en 17.00 tot 19.30 uur. Op zondag alleen ’s ochtends.
    Info : 0033 630 81 11 29
  • EARL La Ferme des Coteaux: gerijpte kaas van geitenmelk
    71250 Massilly, 454 Rte de Flagny
    Dagelijks geopend van 9.30 tot 20.00 uur
    Info: 0033 385 50 07 96 of www.ferme-des-coteaux.com
  • SARL La Guyotte Ferme Bressane: geperste kaas van geitenmelk
    71270 Frontenar, 5 Rue de l’Abergement
    Info: 0033 385 72 62 71 of www.laguyotte.com
    Open van dinsdag t/m zaterdag van 8.30 tot 12.00 uur
  • GAEC de la Chèvrerie des Filletières: gerijpte kaas van geitenmelk
    71390 Chenôves, Les Filletières
    Open : dagelijks van 8.30 tot 13.00 uur en van 15.00 tot 19.00 uur (op zondag en maandag tot 18.00 uur)
    Info : 0033 631 14 81 20
  • EARL de la Ferme des Montigots: Cabrache (van koeienmelk)
    71400 La-Celle-en-Morvan, 12 Rue des Montigots
    Open op dinsdag van 9.00 tot 12.00 uur en donderdag van 17.00 tot 19.00 uur
    Info: 0033 749 23 26 11
  • La Racotière: gerijpte kaas van geitenmelk
    71420 Génelard, 273 Laugère
    Open: maandag tot en met zaterdag van 8.00 tot 12.00 uur (zaterdag tot 11.00 uur)
    Info: 0033 385 79 25 38 of https://clacbitou.fr
  • GAEC des Volans: gerijpte kaas van geitenmelk
    71460 Genouille, Les Volans
    Open op dinsdag, donderdag en vrijdag van 9.00 tot 12.00 uur en op zaterdag van 14.00 tot 17.00 uur
    Info: 0033 385 49 22 84
  • SCEA de la Boisette: Verse kaas van geitenmelk en verfijnde, geperste kaas van schapenmelk
    71520 Montmélard, Le Tronchat
    Open: maandag tot en met zaterdag van 16.00 tot 19.00 uur
    Info: 0033 637 36 74 87
  • Le Chemin de la Chèvre: verse en gerijpte kaas van geitenmelk en geitenkaas met aslaag
    71610 Prizy, Le Montceau
    Open: dagelijks van 8.00 tot 11.00 uur (behalve op zondag)
    Info: 0033 385 70 64 77
  • EARL La Chèvrerie des Sources: gerijpte kaas van geitenmelk
    71670 Saint-Pierre de Varennes, 4 Route de la Rouelle
    Open van maandag tot en met zaterdag van 9.30 tot 12.30 uur en van 15.00 tot 18.30 uur
    Info: 0033 385 80 0 65
  • La Ferme des Muses: gerijpte kaas van koeienmelk
    71700 Boyer, Chemin de l’Arvolot
    Open op zaterdag van 10.00 tot 12.30 uur
    Info: 0033 663 55 05 28
  • Domaine de l’Argolay : verse kaas van geitenmelk
    71800 Saint-German-en Brionnais, Largolay
    Dagelijks open van 8.00 tot 12.15 uur en 16.00 tot 19.00 uur
    Info: 0033 385 70 64 97 of www.domainedelargolay.fr
  • GAEC Lapray et Fils: gerijpte kaas van geitenmelk
    71220 Martigny-le-Comte
    Info: 0033 385 24 45 05
  • GAEC Genevois : verse kaas van geitenmelk
    71320 Dompierre-sous-Sanvignes, Chaumot
    Info : 0033 602 30 62 79
  • Lagrange JF in Sainte-Cécile: verse kaas van geitenmelk

Gouden medailles Yonne

  • SCEA Elevage des Crêtes: verse kaas van geitenmelk en gerijpte kaas van geitenmelk
    89290 Champs-sur-Yonne, Le Château d’Eau – La Potrade
    Open op werkdagen van 9.00 tot 12.00 uur.
    Info: 00 33 624 29 97 40 of https://www.facebook.com/eleva...
  • Chèvrerie des Dames Douces: verse en halfverse kaas van geitenmelk
    89320 Villiers-Louis, 20 Grande Rue
    Open op woensdag van 17.00 tot 19.00 uur of op afspraak.
    Info: 0033 650 68 93 92 of www.lesdamesdouces.fr
  • Missacapri: kaas van geitenmelk, met aslaag
    89150 Jouy, La Marquette – Chemin de César
    Info: 0033 386 64 27 30 of www.lesformesdepierrette.fr
  • Les Brebis de Pauline: Cabrache (van schapenkaas)
    89200 Magny, 13 Rue Gd, Rue d’Etree
    Open : dinsdag en vrijdag van 16.45 tot 18.45 uur
    Info : 0033 631 22 11 27 of www.lesbrebisdepauline.fr
  • BAEC du Champ Beaublé: geperste kaas van koeienmelk en zachte kaas, met gewassen korst, van koeienmelk
    89440 Blacy, 7 Route de Thizy
    Open op werkdagen van 9.30 tot 12.00 uur en van 14.00 tot 17.00 uur
    Info: 0033 682 06 56 47
  • La Chèvrerie de Florine: kaas van geitenmelk, met aslaag
    89520 Saints-en-Puisaye, Les Robineaux de la Malrue
    Open op werkdagen van 9.00 tot 11.00 uur en op zondag van 9.00 tot 10.30 uur
  • GAEC Boutaut: zachte kaas, met gewassen korst, van koeienmelk
    89520 Mouties en Puisaye, Les Jacquinats
    Open op woensdag van 15.00 tot 19.00 uur en vrijdag en zaterdag van 16.00 tot 19.00 uur
    Info : 0033 685 43 36 51
  • Ferme de Claire: Vézelay kaas van geitenmelk
    89530 Saint-Bris-le-Vineux, Les Champs Galottes
    Dagelijks, behalve op zondag, open van 9.30 tot 12.30 en van 16.00 tot 18.30 (zaterdag tot 17.00 uur)
    Info: 0033 682 65 04 41 of www.ferme-claire-ulteria.fr
  • SCEA Les Ptits Cabris: schapenkaas
    89560 Druyes-les-Belles Fontaines, 233 Saint-Martin
    Open : maandag t/m donderdag van 10.00-12.00 uur en dagelijks (behalve op zondag) van 17.30 tot 19.00 uur
    Info: 0033 386 41 99 79
  • GAEC Leclere : Soumaintrain IGP (kaas van koeienmelk)
    89570 Soumaintrain, 4 Rue des Sablons
    Dagelijks van 8.30 tot 12.30 en 14.00 tot 19.00. Op zondag alleen ’s ochtends.
    Info : 0033 386 56 37 33 of www.gaec-leclere.fr
  • Carole Mercy: halfverse kaas van geitenmelk
    89360 Bernouil,18 Grande Rue
  • Caroline Paquette: halfverse kaas van geitenmelk
    58310 Etais la Sauvin/Arquian

Gouden medailles Nièvre

  • EARL du Bon Accueil: verse kaas van koeienmelk
    58110 Rouy, Osseux
    Open: maandag tot en met zaterdag van 9.00 tot 12.00 uur en van 15.00 tot 18.00 uur
    Info: 0033 386 60 20 63 of levaldosseux.fr
  • La Chèvrerie des Brosses AOP Crottin de Chavignol (geitenkaas)
    58220 Donzy, 6 Les Chenevières
    Dagelijks geopend van 9.00 tot 12.00 uur en 17.00 tot 19.00 uur
    Info: 0033 671 66 16 85
  • SCEA de Neuftables: Nivernais kaas van koeienmelk
    58240 Luthenay-Uxeloup, Domaine de Neuftables
    Open op werkdagen van 8.30 tot 12.00 uur en 14.30 tot 17.30 uur
    Info : 0033 633 85 18 26
  • Chèvrerie de Cheugny: halfverse kaas van geitenmelk
    58640 Varennes-Vauzelles, 2 Rue Pierre Brossolette
    Open op dinsdag, vrijdag en zaterdag van 10.00 tot 12.00 uur en van 17.00 tot 19.00 uur
    Info: 0033 668 10 28 03 of https://chevreriedecheugny.wix...
  • GAEC Ferme du Colombier: halfverse kaas van geitenmelk
    58800 Chitry-les-Mines, 1 Impasse du Colombier
    Open van woensdag t/m zaterdag van 17.00 tot 19.00 uur
    Info : 0033 687 39 30 98
  • GAEC de la Baravelle: gerijpte kaas van koeienmelk
    58240 Azy-le-Vif, Les Echameaux
  • Amon Phily: AOP Corttin de Chavignol (geitenkaas)

Gouden medailles Côte-d’Or

  • Chèvrerie de Blancey: Gerijpte kaas van geitenmelk
    21320 Blancey, 4 Pt Rue Haute Chevrerie
    Open: dinsdag van 18.00 tot 19.00 uur
    Info: 0033 689 09 38 55

De complete medaillelijst, inclusief het zilver en het brons, is hieronder te downloaden.

Palmares_Concours_fromages_fermiers_2024