Op 22 januari 304 stierf priester Vincentius in Spanje als martelaar. Deze priester werd, volgens de overleveringen, patroonheilige van de wijnbouwers dankzij de ezel waarmee hij rondtrok om het geloof te verkondigen. De ezel zou, terwijl zijn baasje aan het prediken was, een deel van wijngaard hebben verslonden. De boze boeren joegen hen weg. Het daarop volgende jaar brachten de deels verslonden wijnstokken echter veel meer vruchten op dan ooit tevoren. Zo zou het snoeien zijn uitgevonden.
Sinds de middeleeuwen vereren de wijnbouwers Vincentius als patroonheilige. Ze komen jaarlijks op of rond 22 januari bij elkaar voor een mis en een processie ter ere van hun heilige. Aansluitend wordt er gegeten en natuurlijk ook gedronken. De traditie wil dat het beeld van Saint-Vincent elk jaar naar een andere wijnboer verhuist: na afloop van de mis wordt het in processie naar het nieuwe onderkomen voor dat jaar gebracht. Degene die het beeld dan ontvangt, wordt geacht om dan zijn wijnkelder te openen en de deelnemers aan de processie mee te laten drinken.
Eveneens in de middeleeuwen zijn de wijnboeren gestart met lokale Saint-Vincent verenigingen. Die waren bedoeld om collega’s bij problemen, zoals ziekte of een overlijden in de familie, te helpen. De leden van de vereniging voerden, uit solidariteit, klusjes uit voor de boeren die het nodig hadden. In de wijnbouw bestaan nog steeds Sint-Vincentius verenigingen, hoewel er minder tegenwoordig minder gebruik van wordt gemaakt.
Elke wijnstreek in de Bourgogne heeft eind januari of begin februari z’n eigen Saint-Vincent. De grootste en bekendste is de Saint-Vincent Tournante in de streek van de Grand Cru’s die telkens in een ander dorp wordt gehouden. Deze “Tournante” (roterende) bestaat sinds 1938. Er doen dan meer dan 90 gezelschappen mee aan de processie: de confréries (broederschappen) presenteren zich in traditioneel tenue en met hun beeld van de heilige Vincentius. Het publiek is van harte welkom om te komen kijken en proeven.
Foto: Alain DOIRE, BFC Tourisme