Na het goede wijnjaar 2023, met z’n enorme opbrengsten, was 2024 gedurende de hele cyclus een uitdaging voor de wijnbouwers. De volumes zijn dit jaar gering, maar de kwaliteit is goed.
De klimaatrisico’s, die kenmerkend waren voor dit jaar, hadden een grote impact op de oogst. De druiventrossen die overbleven waren luchtig. Door ze zorgvuldig te sorteren en veel zorg te besteden aan het vinificatieproces zijn de wijnbouwers erin geslaagd om smakelijke wijnen 2024-wijnen te maken. Dat geldt zowel voor de witte als voor de rode wijnen.
De nieuwe witte wijnen zijn evenwichtig en verfijnd. De druiven hebben tot half september geprofiteerd van de zonnestralen en bieden een mooie balans, met tonen van vers fruit en citrus. Ze onderscheiden zich door hun frisheid en zuiverheid; twee essentiële eigenschappen van de witte Bourgognes.
De rode wijnen met hun rijke en heerlijke aroma’s hebben smaken van rode bessen, frambozen, zwarte bessen en klein rood fruit. Hun granaatrode kleur is aantrekkelijk. De delicate tannines geven deze wijnen een verfijnde en elegante structuur.
De basiswijnen voor de mousserende crémants de Bourgogne hebben een zeer goede balans. Ze zijn licht, fruitig, en met een mooie spanning. Deze wijnen bieden het vooruitzicht van verfijnde, gedurende een lang tijd gerijpte crémants.
De weersomstandigheden waren dit jaar uitzonderlijk. Na een milde afsluiting van de winter, schoten de eerste druivenplanten al rond 22 maart uit, hetgeen veel eerder was dan normaal. Door hun vroege groei hadden de knoppen ernstig te lijden onder de late vorst in april. Daarna volgden op veel plaatsen in Bourgondië verwoestende hagelbuien. Het natte weer gaf de schimmelziekte meeldauw dit seizoen vrij spel.
In de laatste maanden konden de nog overgebleven trossen zich beter ontwikkelen. De warme en relatieve droge augustusmaand zorgde voor goede rijpingsomstandigheden. De door meeldauw aangetaste druiven droogden uit, waardoor het sorteren tijdens de oogst werd vergemakkelijkt.
Door de geringe volumes, nam de oogst relatief weinig tijd in beslag. De omstandigheden voor de vinificatie waren goed: de fermentatie kwam dit jaar snel en gemakkelijk op gang.
Foto: ©F F. BONNARD Côte-d'Or Tourisme
Onderstaande video geeft, in het Frans en in het Engels, een impressie van het wijnjaar 2024 in de Bourgogne.