1 februari 2024

Eerste tolweg zonder slagbomen en tolstations in Bourgondië


De A79 is een nieuwe 88 kilometer lange snelweg tussen Montmarault (Allier) en Digoin (Saône-et-Loire). Het is de eerste tolweg in Frankrijk met Flux Libre (vrije doorstroming). Detectoren en camera’s boven de rijbanen registeren alle kentekens die voorbij komen. Er zijn geen op- en afritten met slagbomen en tolstations waar men kan afrekenen, maar weggebruikers dienen zelf een andere manier van betalen te regelen. Franstalige borden in de berm wijzen erop dat ze dit binnen 72 uur moeten doen.

Foto A79: ©Hervé Piraud - APPR

De tol betalen kan op de volgende manieren:

  • Een elektronische badge op de voorruit: de tolkosten worden dan elke maand automatisch afgeschreven. De badge is te koop in de ANWB-winkels of via de Nederlandstalige websites van APPR (Fulli) en Sanef (Bip&Go). Zie het einde van dit artikel voor een prijsindicatie.
  • Online overmaken: binnen 72 uur via www.aliae.com met een creditcard.
  • Onderweg betalen: op 16 tankstations en rustplaatsen langs de A79 zijn betaalautomaten geplaatst.

Wie niet binnen 72 uur na gebruik van de A79 heeft betaald, kan een boete tegemoetzien.

De A79, die na Digoin overgaat in de N79, verbindt de A71 met de A6 . Hij is onderdeel van een oost-west route vanaf de Atlantische kust, dwars door het centrum van Frankrijk, naar de buurlanden Duitsland, Zwitserland en Italië. Flux libre maakt voor het traject tussen Sazeret en Digoin een einde aan de tolstations. Het verkeer heeft er dus geen last van lange wachtrijen voor slagbomen. Er gelden kortingen voor automobilisten en motorrijders die vaker van de weg gebruik maken en voor volledig elektrische voertuigen met Crit’air 0 vignet.

De A79, “La Bourbonnaise”, is de eerste Franse tolweg met flux libre. Andere landen, waaronder Oostenrijk, Spanje en Portugal kennen het systeem al langer. Vanaf volgend jaar komen er meer tolwegen zonder tolstations in Frankrijk, namelijk op de A13 en de A14 (Parijs – Normandië), de A69 (Toulouse-Castres) en de A412 (Annemasse – Thonon-les-Bains). Op één specifiek punt op de A4 (Parijs – Straatsburg, afslag Boulay in de Moselle) is het systeem ook al in gebruik.


Aanbieders van badges

De onderstaande tarieven zijn een indicatie op basis van de (Nederlandstalige) websites van de aanbieders d.d. februari 2024. Check hun website voor de meest actuele prijzen en voorwaarden. Soms zijn er ook varianten mogelijk waarbij de badge bijvoorbeeld kan worden gebruikt voor betaling van parkeergelden of het opladen van een elektrische auto. De genoemde prijzen zijn uiteraard exclusief de tolkosten.

ANWB

De badge van de ANBW wordt aangeboden voor € 20,95 (leden), respectievelijk € 22,95 (niet-leden). Hij is geldig voor alle tolwegen in Frankrijk, Spanje en Portugal, en voor € 7 extra ook in Italië. De gebruikskosten bedragen € 3 per maand en per land waarin de badge daadwerkelijk wordt benut.

APPR – Fulli

De Fulli Nomade badge geldt voor Frankrijk, Spanje, Portugal en eventueel ook voor Italië. Betaling gebeurt enkel voor de maanden waarin het abonnement wordt gebruikt (€ 1,70 per maand voor Frankrijk en € 2,40 voor de andere landen).
Tijdelijk zijn er geen opstartkosten en beheerskosten voor Frankrijk gerekend. Voor de andere landen gelden die wel. De verzendkosten buiten Frankrijk bedragen € 10.

Sanef - Bip&Bo

Bij Bip&Go kunnen klanten kiezen: enkel betalen voor de maand waarin ze het abonnement gebruiken (€ 1,70 per maand voor Frankrijk en € 2,50 voor Spanje, Portugal en Italië) of een jaarabonnement van € 16. Dat laatste is aantrekkelijker voor wie vaker gebruik maakt van de tolwegen in deze landen.
Daarnaast zijn er kosten voor ingebruikstelling en voor verzending.