Nederlandstalige rondleiding Cuy

Nederlandstalige rondleiding Cuy
Maison Forte Cuy

23, Route d’Ougny, 58110, Chougny

Ontdek tijdens een gezellige ontmoeting met een Nederlands echtpaar het verhaal van het gehucht Cuy en het Maison Forte, met z’n prachtige park, waar ze wonen.


Net buiten de Morvan, in het gehuchtje Cuy (Chougny) kochten Peter Baas en Jannemiek Kortbeek in 2000 een Maison Forte uit de 14e eeuw. Het is een grote versterkte boerderij met twee torens die in de buurt bekend staat als het kasteel.

Peter verdiepte zich in de geschiedenis van het gehucht en het Maison Forte. Hij schreef er een boek over en ging daarbij terug in de tijd tot 1291. Jannemiek creëerde op deze plek een prachtig park met een moestuin. Die kreeg van het Franse ministerie van cultuur het kwaliteitslabel “Jardin Remarquable” (bijzondere tuin) en was namens Bourgondië kandidaat voor de titel Mooiste Tuinen van Frankrijk.

Ze vinden het leuk om hun werk en hun omgeving te delen met anderen. Elke zomer organiseren ze een expositie en stellen ze het 2,5 hectare grote park open voor publiek. De bezoekers mogen ook een kijkje nemen in de 13e-eeuwse kelder van het Maison Forte.

Samen met een Franstalige vriend laat Peter hen het park en het buurtschap zien. Zo gaan ze naar de boerderij van de buurman die Charolais koeien houdt. Deze boerderij is de belangrijkste economische activiteit van Cuy en had ooit een stier die twee keer kampioen van Frankrijk werd.

Onderweg vertellen de mannen de geschiedenis en de kleine anekdotes van de omgeving. Niet in een formele rondleiding, maar in gezellige gesprekken die afhankelijk van het publiek afwisselend in het Nederlands, Frans, Engels of Duits zijn.

De wandeling door het gehucht wordt afgesloten met een Crémant de Bourgogne en lokale hapjes in één van de schuren van het Maison Forte. Daar exposeren deze zomer 15 Franse en Nederlandse kunstenaars die in de omgeving van Cuy een hoofdverblijf of een tweede huis hebben. De officiële eindtijd is 18.00 uur, maar meestal is het zo gezellig dat het één of twee uurtjes uitloopt.

De rondleidingen in Cuy zijn op de woensdagen 10, 17, 24, 31 juli en 7, 17, 21 augustus. Aanvangstijd is 15.00 uur. De entreeprijs bedraagt € 5 per persoon (kinderen tot 12 jaar gratis). Deelname is enkel op reservering. Maximaal 15 tot 20 personen per rondleiding.

Onderstaande video is in het Frans, maar geeft al vast een voorproefje van het bezoek aan het park.

Le jardin de Cuy - Région Bourgogne - Le jardin préféré des Français
Le jardin de Cuy - Région Bourgogne - Le jardin préféré des Français