In 2019 namen Dennis en Maaike Willems een klassieke Franse bistro, La Bonne Auberge, in Koudekerke over. Ze veranderden het concept en de inrichting om er, onder de naam Morille, een duurzaam restaurant van te maken en ontvingen in 2023 de Groene Michelin Ster voor duurzame gastronomie. Een jaar later verkochten ze het restaurant aan hun souschef. Het gezin Willems ging naar de Morvan verhuizen.
Dennis licht hun besluit toe: “Het was na de Covid lockdowns erg lastig om goed personeel te vinden en vanaf het moment dat we de Groene Michelin Ster kregen, hadden we geen moment rust meer. Bovendien wil ik graag volledig zelfvoorzienend zijn. Daarvoor is grond nodig en die is in Nederland onbetaalbaar. We zijn op zoek gegaan naar een huisje met heel veel grond. De enige voorwaarde was dat het op maximaal acht uur rijden van de familie in Nederland zou liggen.”
Zo kwamen ze terecht in Vouchot, een gehuchtje vlakbij Château-Chinon dat wordt omgeven door beboste heuvels. Van de Morvan hadden ze nog nooit gehoord, maar bij de eerste kennismaking werden ze meteen verliefd op de streek. Ze kochten er een oud huisje dat 50 jaar leeg had gestaan en veranderden het in een knusse, duurzame woning met een gezellige, grote woonkeuken. Wie het erf op rijdt, ziet meteen de zonnepanelen op het dak en de grote watertanks waarin de regenpijpen uitmonden.
Bij hun huis hebben ze, verdeeld over twee terrassen, een moestuin aangelegd. In totaal beschikken Dennis en Maaike over 1,5 hectare aan grond, inclusief een tuin van 2000 m2, akkers, weilanden en twee bossen. Eén bos leeft nog en daar doen ze aan bosbeheer. Het andere is dood: het hout wordt gebruikt voor de haard en het is de bedoeling om er een voedselbos aan te planten. De akker moet het voer voor hun dieren gaan opleveren. De kippen scharrelen al rond op het erf. Op de wei gaan ze binnenkort schapen zetten. Dan volgen er nog geiten om het bos te onderhouden alsmede konijnen en eenden.
Het plan is om in de toekomst outdoor bushcraft activiteiten te gaan organiseren: gasten ontvangen in safaritenten, workshops, survivals, hutten bouwen, wildplukwandelingen, paddenstoelen zoeken… Vooral Dennis heeft er reuzeveel zin in. Maar eerst moeten het huis en de grond op orde zijn.
Ondertussen zijn ze al wel gestart met een huiskamerrestaurant: Myrtille (bosbes). Elke vrijdag gaat de grote houten tafel in de woonkeuken aan de kant om plaats te maken voor een restaurantopstelling met keurig gedekte ronde tafeltjes, voorzien van tafellinnen, een mooi servies, gepoetst bestek en gepoleerde glazen. Netjes, maar niet te chic: “We willen kwaliteit bieden in een ongedwongen sfeer. Het is fijn als iedereen zich hier thuis voelt. Onze gasten zien we als onze visite. De kinderen vangen hen op en geven een rondleiding door de moestuin. Wanneer het mooi weer is, serveren we buiten een aperitiefje met vier hapjes. Zodra we echt aan tafel gaan, is het bedtijd voor de kinderen. Het zeven-gangen diner is in de keuken waar tegelijkertijd wordt gekookt. Als het kan, sluiten we daarna buiten bij het kampvuur af met koffie of thee en snoeperijtjes.”
Het menu is voor alle gasten hetzelfde waarbij ze kunnen kiezen voor een drankenarrangement met of zonder alcohol. De gerechten zijn bij Myrtille grotendeels botanisch, met een klein beetje vlees en nog minder vis. In september hadden ze voor het eerst een volledig vegetarische avond. Wat Dennis kookt, wordt bepaald door het lokale aanbod van dat moment. Dat kan een lam zijn van een boer uit het dorp. Of een ree van een jager uit de omgeving. En natuurlijk wat hij zelf in de moestuin oogst en in het bos vindt. Cuisine sauvage noemt hij dat: koken vanuit de wildernis met respect voor alles wat er leeft.
Wildplukken is zijn grote hobby: “Dat deed ik als kind al. Vooral paddenstoelen zoeken is waanzinnig. Het restaurant in Koudekerke hebben we Morille genoemd omdat het plukseizoen start zodra de eerste morilles zich laten zien. Hier in de Morvan vinden we er heel veel. Ook plukken we manden vol met cantharellen. Wij geloven dat de natuur in elk seizoen biedt wat we nodig hebben. Zelfs ’s winters groeit er nog genoeg voedsel in het wild. Het is ongelooflijk dat de duizenden jaren oude kennis hierover in drie generaties is verdwenen.”
De signature dish van Dennis Willems is een risotto op basis van graan en morilles. Die stond in Koudekerke ook al op de kaart. Dat geldt eveneens voor de Beet Wellington, een mooi en heerlijk vegetarisch gerecht dat is geïnspireerd op de klassieke Beef Wellington. Het is een fraai bewerke bolletje van deeg, gevuld met rode biet, snijbiet en paddenstoelen. De smaak is hartig en vol umami.
Via de lokale sociale media kondigden Dennis en Maaike in de zomer van 2025 de opening van hun huiskamerrestaurant aan. De reacties zijn vanaf het begin zeer lovend. De eerste vaste klanten van het Zeeuwse Morille hebben de weg naar Vouchot inmiddels ook al gevonden.
Myrtille is in principe alleen op vrijdagavond open, maar incidenteel wordt er voor groepen vanaf acht personen weleens een uitzondering gemaakt. Vooraf reserveren is noodzakelijk.