In het voormalige Cisterciënzer klooster van de Bernardines in Dijon ontdekt de bezoeker verschillende facetten van het Bourgondische leven. De collectie geeft een beeld van de landelijke levensstijl en de ontwikkeling van deze omgeving door de tijd heen.
In 1624 installeerde de abdis van Tart zich op deze plek met vijf religieuzen en twee novices in een klein huis met een tuin. Aan het eind van de 17e eeuw strekt het eigendom van het klooster zich uit tot aan de stadswallen. In 1792 werden de Bernardines verjaagd door de revolutie. De staat nam hun gebouwen in beslag om ze te verkopen. Vervolgens werden de panden tijdelijk gebruikt als kazerne. In 1803 kocht de gemeente de plek om er het Hospice Saint-Anne te vestigen. Die functie behield het tot 1983. Daarna kregen de gebouwen hun bestemming als museum. De sporen van al die functies zijn nog te zien bij een bezoek aan het museum.
Het museum nodigt uit tot ronddwalen langs de panelen met informatie over het dagelijkse leven van de religieuzen. Alle levensfasen komen daarbij aan bod. Ook is de thuisindustrie in beeld gebracht middels geanimeerde reconstructies en poppen. Deze presentatie is vooral mogelijk dankzij een donatie van een gepassioneerde jurist uit Tournus die systematisch een verzameling aanlegde van voorwerpen, kleding en meubels die in de periode van 1880 tot 1920 werden gebruikt in Bourgondisch Bresse. Hoofddeksels, sieraden, bruidsuitzet, keukengerei… Elk object geeft inzicht in gebruiken en gewoontes uit de regio.
Het winkelstraatje biedt een inkijkje in 11 gereconstrueerde winkels uit Dijon. Kruidenier, apotheek, klokkenwinkel, kapsalon… Door de etalageruiten is het oorspronkelijke interieur van de winkels te zien. Thematische vitrines geven meer informatie over faience, mosterd, en beroemde personen uit de regio (schrijvers, artiesten en ingenieurs zoals Gustave Eiffel).
Het bezoek gaat verder naar het Museum van de Heilige Kunst in de naastgelegen Saint-Anne kapel. Het museum is vrijwel het gehele jaar door dagelijks geopend, met uitzondering van de dinsdagen. Zie de website voor actuele openingstijden en toegangsprijzen. De vaste collecties zijn gratis te bezichtigen.