Museum van de Mens en de Industrie

Museum van de Mens en de Industrie
71200, Le Creusot

In het Glaswerkkasteel is een museum ingericht met uitleg over de geschiedenis van Le Creusot en z'n industrieën.


Dit ecomuseum is gevestigd het centrale deel van het Glaswerkkasteel. Het geeft uitleg over de geschiedenis van Le Creusot, de glaswerkindustrie en de metaalindustrie, en de familie Schneider. Ook wordt een bijzondere kristalcollectie uit het begin van de 19e eeuw getoond.

Aan de hand van schilderijen, maquettes en tijdelijke tentoonstellingen gaat het museum terug naar het tijdperk van de fabrieken in Le Creusot. Ze tonen de omstandigheden waaronder de arbeiders in de smederijen aan het eind van de 19e en het begin van de 20e eeuw hun werk moesten doen.

De industriële ontwikkeling van de stad was vooral te danken aan de familie Schneider, een dynastie van meestersmeden. Twee gebroeders Schneider kochten in 1837 de smederijen van Le Creusot en legden zich met veel succes toe op de productie van staal voor de spoorwegen en het leger. Hun nazaten zetten het bedrijf voort tot 1970. Behalve met hun bedrijf, hielden ze zich ook bezig met de huisvesting, recreatie, opleidingen en religie in Le Creusot. De portretten en persoonlijke voorwerpen in het museum geven een beeld van de familie Schneider.

De tentoongestelde maquettes van locomotieven en boten illustreren het keerpunt dat werd veroorzaakt door de stoommachine en het transport vanaf de 18e eeuw. Er is zelfs een complete fabriek nagebouwd op een maquette van 5,4 meter lang en 2 meter breed.

Het Paviljoen van de Industrie bevindt zich in de voormalige zaal Jeu de Paume (kaatsspel) in een dependance van het kasteel. Het is gewijd aan de ontwikkeling van Le Creusot, de industriële revolutie, de gouden tijd die de industrie hier kende, en de innovaties van de huidige bedrijven. Er worden prachtige schaalmodellen getoond van locomotieven, een boot, en een turbodynamo. Gedachte achter het paviljoen is dat men het verleden moet begrijpen om zich een beeld te kunnen vormen van de toekomst. Le Creusot richt zich voor de toekomst op hightech.

Het museum is in december en januari en op een aantal feestdagen gesloten. Tijdens het hoogseizoen (van juli tot en met september) is het elke dag open. Daarbuiten alleen de middagen en niet op dinsdagen. Voor het museum, het paviljoen en het theater zijn zowel gecombineerde als aparte toegangsbiljetten mogelijk. Zie voor actuele openingstijden en toegangsprijzen de website van het kasteel. Er is schriftelijke informatie beschikbaar in het Engels.

Bron: Creusot Montceau tourisme