Museum van de Loire

Museum van de Loire
Place de la Résistance, 58200 Cosne-Cours-sur-Loire, Cosne-Cours-sur-Loire

Een collectie over de rivier en een verzameling moderne schilderijen.


In het voormalige Augustijnenconvent van Cosne-Sours-sur-Loire is sinds 1991 het museum van de Loire gevestigd. Naast de collectie over de rivier heeft het museum ook een verzameling moderne schilderijen. Samen vormen ze ongeveer 10% van het totale bezit. De overige 90% bestaat uit een enorme variëteit aan voorwerpen die in tijdelijke tentoonstellingen zijn te zien.

De collectie over de Loire bestaat uit schilderijen, beschilderd aardewerk, beelden en maquettes. Ze zijn gericht op de vele activiteiten die mensen hebben ondernomen in relatie tot de rivier. Na een snelle introductie over de geschiedenis volgt een reeks beroepen die verband houden met de Loire en waarvan een deel niet meer bestaat: schippers, vissers, wasvrouwen, scheepstrekkers, en zandwinners. De patroonheilige van de schippers, Sint-Nicolaas, ontbreekt natuurlijk niet. Verder zijn er maquettes van boten te zien.

De collectie moderne schilderijen is afkomstig uit een erfenis van Emile Loiseau, aangevuld met nieuwe aankopen. Daaronder namen uit de Parijse School (1910-1925) waaronder Vlaminck,Dufy, Derain, Utrillo en Chagall. De verzameling omvat meer dan 60 schilderen van ongeveer 30 artiesten.

Het museum is dagelijks open met uitzondering van de dinsdagen. Zie voor actuele openingstijden en toegangsprijzen de website van het museum.