Museum van de Heilige Kunst

Museum van de Heilige Kunst
15, Rue Saint-Anne, 21000, Dijon

Een verzameling kunstwerken en religieuze voorwerpen, afkomstig van kerken uit de Côte-d'Or.


In het hart van het klooster van de Bernadines, in de 17e-eeuwse Sainte-Anne kerk in Dijon, is sinds 1980 het Museum van de Heilige Kunst gevestigd. Het verzamelt kunstwerken en religieuze voorwerpen die aanvankelijk afkomstig waren van verschillende kerken uit de Côte-d’Or en het Universitair Ziekenhuis van Dijon. Dit is één van de weinige Franse musea die zijn gewijd aan religieuze kunst.

Het gebouw, met z’n bijzondere architectuur, maakt indruk door z’n imposante façade met pilasters en z’n koperen koepel. Aanvankelijk was die bedekt met gekleurde dakpannen. Binnen ontvouwt zich een ronde hal met vier kapellen en galerijen op de etage.

Men kan hier het majestueuze altaar van Jean Dubois bewonderen dat recent is gerestaureerd. De liturgische kleding die tentoon wordt gesteld wisselt al naar gelang de religieuze kalender. Verder zijn er schilderijen op hout en op doek, beelden en processiestokken. In het museum zijn ook collecties te zien van edelsmeedwerk, reliekschrijnen, en alledaagse religieuze voorwerpen te zien. 

Het parcours van het bezoek is uitgezet in lijn met de algemene ontwikkeling van het klooster. Vanuit de kerk loopt het door naar het klooster waar het Museum van het Bourgondische Leven is ingericht.

Het museum is vrijwel het gehele jaar door dagelijks geopend, met uitzondering van de dinsdagen. Zie de website voor actuele openingstijden en toegangsprijzen. De vaste collecties zijn gratis te bezichtigen.

Foto: ©Direction des musees de Dijon-François Jay