Museum Rude

Museum Rude
8, Rue Vaillant, 21000, Dijon

Bezoekers raken onder de indruk van het monumentale werk De Marseillaise. 


Het museum Rude werd in 1947 opgericht en is gevestigd in de Saint-Étienne kerk. Het presenteert afgietsels van de monumentale werken die in 1784 in Dijon geboren de beeldhouwer François Rude heeft gemaakt.

Hier wordt onder andere een afgietsel getoond van de Opmars van de Vrijwilligers van 1792 (La Marseillaise) dat François Rude realiseerde aan de voet van de Arc de Triomphe in Parijs. Bezoekers raken onder de indruk van de monumentaliteit van dit kunstwerk.

Het reliëf wordt omgeven door andere afgietsel die een compleet beeld geven van het werk van deze kunstenaar. Daarbij gaat het soms om replica’s van originele stukken die worden geëxposeerd in het Museum voor Schone Kunsten in Dijon, maar ook om afgietsels van werk dat zich elders in Frankrijk bevindt of van werk dat inmiddels verdwenen is.

De geschiedenis van de Saint-Etienne kerk, ooit de kathedraal van Dijon, wordt ook onthuld tijdens een bezoek aan het Museum Rude. Men ziet er de fundamenten van het koor uit de 11e eeuw, de opbouw uit de 15e eeuw en een deel van de Gallo-Romeinse stadswallen van Dijon waarop de kerk is gebouwd.

Het museum is vrijwel het gehele jaar door dagelijks geopend, met uitzondering van de dinsdagen. Zie de website voor actuele openingstijden en toegangsprijzen. De vaste collecties zijn gratis te bezichtigen.