Museum Paardenwagens

Museum Paardenwagens
Musee de la Voiture à Cheval
56, Rue de Borchamp, 71110, Marcigny

Een privéverzameling van zo'n 70 koetsen en rijtuigen die op afspraak is te bezichtigen.


Dit museum bestaat uit een privécollectie van een familie die een passie heeft voor het verzamelen en onderhouden van oude koetsen en rijtuigen. Het werd opgezet door vader Louis Lacroix en is inmiddels overgenomen door zoon Franck.

Het museum brengt de bezoekers terug naar de tijd van de postkoets. Er zijn exemplaren te zien uit Engeland, de VS, Zwitserland, Italië, Tsjechië en Rusland. De meeste zijn nog in originele staat; heel eenvoudig uitgevoerd met een houten bank om op te zitten of zeer luxe bekleed.

Ooit werden ze gebruikt voor een pleziertochtje, een lange reis, de jacht, of sport. Andere waren werkvoertuigen van de bakker, de slager, de brandweer, de koerier of de uitvaartondernemer. Ze hebben namen als Berline, Break, Buggy, Cabriolet, Calèche, Road-Coach, Drag, Coupé, Landau, Omnibus, Phaeton, Tilbury, Traineau, Victoria…

De collectie telt zo’n 70 koetsen en rijtuigen van de beste carrosseriemakers uit de 19e eeuw. Het gaat om merken als Binder, Kellner, Mülhbacher, Ehrler, Bellevalette, Milion-Guiet, Morel, Faurx, en Retif. Ze zijn opgesteld in een hal van 1.300 m2.

Voor bijzondere evenementen zijn de voertuigen te huur. Ook worden ze ingezet voor speelfilms. Het museum is enkel op afspraak te bezoeken. Er wordt Frans en Duits gesproken.