Museum Niépce

Museum Niépce

28 Quai des Messageries, 71100, Châlon-sur-Saône

Een fotomuseum in de geboorteplaats van Joseph-Nicéphore Niépce die de allereerste foto ter wereld maakte.

Museum Niépce, gevestigd in het voormalige kantoor van de koninklijke koetsiers, laat de ontwikkeling van de fotografie zien vanaf de uitvinding door Niépce in 1827 tot aan de digitale beelden. De collectie telt bijna drie miljoen foto’s en voorwerpen waaronder meer dan 1.500 fototoestellen en 8.000 boeken over fotografie. Er zijn tal van professionele beelden en amateurbeelden te zien. Naast een vaste expositie worden er ook wisseltentoonstellingen georganiseerd.

Een centrale plaats in het museum is ingeruimd voor de allereerste fotocamera ter wereld die werd uitgevonden door Joseph-Nicéphore Niépce (1765-1833). Hij werd geboren in Chalon-sur-Saône en aan hem is een hele zaal in het museum gewijd. Zijn “heliografieën” worden beschouwd als de allereerste foto’s ter wereld. De alleroudste geslaagde opname, “Point de vue du Gras” (uitzicht vanuit het raam in Le Gras) die Niépce in 1827 maakte vanuit Saint-Loup-de-Varennes, is hier echter niet te zien. Die maakt deel uit van de collectie van de universiteit van Texas (Austin).

Niépce maakte zijn eerste opname door een tinnen plaat in te smeren met natuurlijk asfalt en vervolgens af te spoelen met lavendelolie. Vanuit een “camera obscura” (donkere kamer) werd deze plaat acht uur aan licht blootgesteld en zo ontstond de foto. In 1828 ging Niépce een samenwerking aan met Louis Daguerre om de voorloper van de daguerreotypie te ontwikkelen. Ook aan Daguerre is een zaal in het museum gewijd.

Het museum is op dinsdagen en op feestdagen gesloten. Zie voor de meest actuele tijden en tarieven de website van het museum.