Museum Camille Claudel

Museum Camille Claudel
10, Rue Gustave Flaubert, 10400, Nogent-sur-Seine

Een museum gewijd aan de getalenteerde beeldhouwster Camille Claudel.


Net over de grens tussen Yonne en Aube, bevindt zich een mooi museum dat is gewijd aan de beeldhouwster Camille Claudel (1864-1943).

Camille Claudel verhuisde in 1876, als 12-jarige, met haar familie naar Nogent-sur-Seine. Al op jonge leeftijd bleek haar uitzonderlijke talent. Ze kreeg les van de beeldhouwer Alfred Boucher. Toen ze 18 jaar oud was, huurde ze een atelier in Parijs. Daar hield ze contact met Alfred Boucher die haar werk beoordeelde. Ook maakte ze er kennis met Paul Dubois en Auguste Rodin. Het duurde niet lang voordat Camille Claudel medewerkster, maîtresse, model en muze werd van Auguste Rodin.

Vanaf 1893 ging ze voor zichzelf werken. Ze kreeg exposities en via een galerie in Parijs werden haar beelden verkocht. Zo is een deel behouden gebleven. In de perioden waarin het mentaal slechter met haar ging, heeft ze zelf veel van haar eigen werk vernietigd. Op verzoek van haar familie werd ze in 1913 gedwongen opgesloten in een psychiatrisch ziekenhuis. Ze overleed in 1943 in eenzaamheid.

Behalve beelden van Camille Claudel laat het museum ook werk zijn van andere grote beeldhouwers waaronder Alfred Boucher en Paul Dubois. De collectie omvat zo’n 300 kunstwerken.

Het museum is op dinsdagen gesloten. Zie voor exacte openingstijden en de toegangsprijzen de website. Er is een audiogids beschikbaar in het Frans, Engels en Duits.