Museum Beaux Arts Dijon

Museum Beaux Arts Dijon

1, Rue Rameau, 21000, Dijon

Eén van de belangrijkste musea van Frankrijk, gevestigd in het enorme paleis van de hertogen en de Staten.


Na een ingrijpende renovatie die ruim tien jaar in beslag nam, is het Museum van Schone Kunsten in Dijon in mei 2019 heropend. Het is één van de belangrijkste musea van Frankrijk. Net als het Louvre in Parijs, is het gevestigd in een groot vorstelijk paleis. De unieke collectie omvat meer dan 20 eeuwen kunstgeschiedenis. De permanente expositie neemt 50 zalen in beslag.

Het museum werd al voor de Franse revolutie opgericht en behoort dus tot de oudste Franse musea. Het toont artistieke creaties vanaf de oudheid tot nu toe en beschikt over veel kunstschatten uit de middeleeuwen. Ze behoren tot het erfgoed uit de gouden tijd van het Hertogdom van Bourgondië.

De zalen zijn ingericht rond de Cour de la Bar. Dit is één van de drie binnenplaatsen van het paleis en tegelijkertijd een levendig stedelijk plein in het centrum van de stad. De perfect gerestaureerde zalen uit de 18e eeuw, aan het plein dat ooit ter ere van de koning werd ontworpen, vormen een majestueus decor voor de bijzondere verzameling. De opzet van het museum is chronologisch. Het parcours bestaat uit acht onderdelen.

Het begint met de antieke collectie die latere kunstenaars heeft geïnspireerd. In het hart van het hertogelijk verblijf van Philippe Le Bon, dat in de 15e eeuw werd ingericht, laat de zaal met de tombes van de hertogen een onvergetelijke indruk na. De middeleeuwse collectie bevat daarnaast meesterwerken van het kartuizer klooster La Chartreuse de Champmol, een reeks bijzondere schilderijen (waaronder La Nativité van Robert Campin), en een verzamelingen unieke Zwitserse en Rijnlandse retabels (beeldhouwwerken of schilderwerken die achter het altaar werden geplaatst).

Het museum is in de 18e eeuw ontstaan vanuit de tekenschool van Dijon. De zaal van de Beeldhouwwerken, de Salon Condé, brengt de bezoeker terug naar deze beginperiode van het museum. De sectie uit de 19e eeuw besteedt aandacht aan de grote artistieke stromingen uit die tijd met werk van Eugène Delacroix, Gustave Moreau en Claude Monet. Van de moderne tijd is een collectie Italiaanse schilderijen te zien (Titien en Véronèse), evenals Franse werk (Georges de La Tour) en schilderijen de Noordelijke Scholen (Jan Brueghel de Oude).

De werken uit de 20e eeuw, afkomstig van de Granville donatie, worden geëxposeerd in ruimtes met een eigentijdse architectuur. Uit de 20e en 21e eeuw is kubistisch werk aanwezig van Juan Gris en Robert de La Fresnaye, de serie Voetballers van Nicolas de Staël, producties van de Nieuwe School van Parijs, Maria-Helena Vieira da Silva, Charles Lapicque en monumentale kunst van de artiest Yan Pei-Ming.

Het museum is vrijwel het gehele jaar door dagelijks geopend, met uitzondering van de dinsdagen. Zie de website voor actuele openingstijden en toegangsprijzen. De vaste collecties zijn gratis te bezichtigen.