Museum Merlier

Museum Merlier
Moulin du Saulce - Chemin du Saulce, 89290, Escolives-Sainte-Camille

Het “woud van mensen” van Pierre Merlier: bijna 400 beelden, tentoongesteld in de oude watermolen waar hij woonde en werkte.


In een oude watermolen aan het jaagpad langs het Canal du Nivernais, halverwege Vincelles en La-Cour-Barrée, is het Museum Merlier te vinden. Het bestaat uit vier zalen met fascinerende houten beelden. In totaal staan er bijna 400. Ze zijn in groepjes weggezet in de ruimte, als in een theateropstelling.

Het is een woud van mensen. “Ik heb de emoties uit het diepst van mijn lichaam laten opkomen. Met de diversiteit van mijn personages heb ik een beeld geregisseerd van de samenleving met al zijn dramatische, bijtende, humoristische, wonderlijke, erotische en lelijke kanten,” zei Pierre Merlier (1931-2017) zelf van zijn werk.

De kunstenaar werd geboren in Toutry in de Côte-d’Or. Vanaf zijn 15e jaar volgde hij lessen bij François Brochet in Auxerre. In 1976 verhuisde hij naar de watermolen van een oude commanderij in het dorpje Escolives-Sainte-Camille waar hij tot 2015 woonde en werkte. Deze watermolen, uit de 18e eeuw, was lange tijd in gebruik als hydro-elektrische fabriek. Het transformatorhuis werd zijn atelier.

Z’n eerste expositie was in 1955 in Parijs. Een jaar later won hij de Prijs voor de Jonge Beeldhouwer van het Museum Rodin. Daarop volgden een beurs en nog meer prijzen. In zijn leven maakte hij honderden beelden, reliëfs en schilderijen. Een deel van zijn werk staat in musea of is bezit van particulieren.

Pierre Merlier werkte vooral met hout. Soms ook met klei en met brons. Zijn creaties zijn uniek. “Figuratief, ironisch, satirisch, maar nooit onschuldig,” zei hij zelf ooit. Zijn woud van mensen is een mix van humor, provocatie, sarcasme en emoties. Het wordt gevormd door mannen en vrouwen, van allerlei leeftijden en van alle rangen en standen, vaak geheel of gedeeltelijk ontkleed. Soms zijn het karikaturen van historische figuren. Ook beeldde hij werk van Gustav Klimt uit in hout. Toen Pierre Merlier 81 jaar was en het beeldhouwen hem te zwaar werd, legde hij zich toe op het schilderen.

Michèle Merlier, de weduwe van de kunstenaar, opende het museum in 2019. ’s Winters is het enkel op afspraak te bezoeken. Vanaf Pasen tot Allerheiligen is het dagelijks, behalve op dinsdagen, geopend van 11.00 tot 18.30 uur.