Mijn Blanzy en schacht Saint-Claude

Mijn Blanzy en schacht Saint-Claude
34 Rue du Bois-Clair, 71450, Blanzy

In deze mijn werd nog tot 2000 steenkool gewonnen. De mijnwerkers vertellen hun verhaal in het museum. 


Saint-Claude is één van de ruim 200 schachten die het mijnbekken van Blanzy in de 19e en 20e eeuw telde. In de hoogtijdagen werkten er ongeveer 100 mensen. Bij deze schacht hebben de voormalige mijnwerkers, op vrijwillige basis, een museum opgezet om hun verhaal te vertellen.

Het steenkolenbekken van Blanzy werd al sinds de middeleeuwen geëxploiteerd. Sinds de tweede helft van de 18e eeuw gebeurde dat op industriële schaal. Het hoofdkantoor werd gevestigd in Montceau dat tegen Blanzy aan ligt. De woningen en voorzieningen van de mijnwerkers werden dicht bij de mijnschachten geplaatst. De gemeente Montceau-les-Mines ontstond pas in 1856. De bovengrondse productie in dit bekken ging door tot het jaar 2000. De steenkool was vooral bedoeld voor de ijzer- en staalindustrie in de omgeving en werd vervoerd via het Canal du Centre.

De collectie van het museum omvat zowel de periode waarin de Saint-Claude werd geëxploiteerd (van 1858 tot 1882) als de recente geschiedenis van het mijnbekken (1950 tot 2000). Ontdek er de verzameling lampen, de 20 meter hoge schachttoren, de machinezaal met de door stoom aangedreven extractiemachine (inclusief de imposante bobines uit 1885), de oude ontwateringspompen en de elektrische motoren. De gereedschappen gaan van pikhouweel en hamer tot ultramoderne technieken. Ervaar ook, in de 200 meter lange gang, hoe mannen en kinderen 10 uur per dag in een warme, stoffige, lawaaierige en donkere gangen moesten werken.

Het museum is van april tot en met september ’s middags geopend op zaterdagen, zondagen en feestdagen. In juli en augustus elke middag met uitzondering van de dinsdagen. Zie de website voor actuele openingstijden en toegangsprijzen. Engelstalige informatie is beschikbaar op de website van het Toeristenbureau (www.creusotmontceautourisme.fr). Aangeraden wordt om vooraf te reserveren voor een bezoek.

Bron: Creusot Montceau Tourisme