Mijn en Schachten Glénons

Mijn en Schachten Glénons
1 Avenue de la République, 58260, La Machine

In de mijn en de schachten van Glénons werd tot 1974 steenkool gewonnen. Nu is er een museum ingericht.


Bijna twee eeuwen lang waren de steenkoolmijnen de belangrijkste bron van inkomsten voor het stadje La Machine. In 1974 ging de laatste schacht dicht. Het Museum van de Mijn en de Schachten van Glénons houdt de herinnering aan de steenkoolwinning levend.

Het museum, gevestigd in het voormalige kantoor van de mijnen, vertelt de geschiedenis van de “zwarte bekken” (“gueules noires”), zoals in Frankrijk de mijnwerkers werden genoemd. Het beschikt over voorwerpen, foto’s, en maquettes die door de voormalige mijnwerkers zijn geschonken. Er is een kamer met plattegronden, een maquette van de stad, een verzameling mineralen, fossielen, lampen en tal van andere getuigen van de mijnbouwgeschiedenis.

De Schacht van Glénons laat zien onder welke omstandigheden mannen, vrouwen, kinderen en dieren moesten werken in en rond de mijnen. Lamp en helm worden bij het bezoek verstrekt. Aangeraden wordt om platte schoenen aan te doen.

Museum en schacht zijn van half juni tot half september elke middag te bezoeken. Geïnteresseerden worden verzocht om vooraf te reserveren. Er is een audiogids in het Nederlands beschikbaar. Zie voor actuele toegangstijden en tarieven de website van het museum.

Visite du Musée de la Mine - La Machine
Visite du Musée de la Mine - La Machine
Musée de la Mine - Visite de la Galerie du Puits des Glenons
Musée de la Mine - Visite de la Galerie du Puits des Glenons