Meer van de Merle

Meer van de Merle
58330, Crux-la-Ville

Recreatiemeer in een bosrijke omgeving, in de 18e eeuw aangelegd om vis te kweken.

Bijzonderheden: 

 


Dit 19 hectaren grote meer ligt in een beschermde bosrijke omgeving die ooit Parijs voorzag van hout. De Merle, die door het meer heen stroomt, zette in het verleden een aantal watermolens in werking en komt verderop uit in de Aron. Vanuit het Etang d’Aron werd het hout via La Vaucreuse naar de hoofdstad getransporteerd.

Volgens de website van de gemeente werd het Etang de Merle in de 18e eeuw aangelegd om vis te kweken. Behalve hout, produceerde Crux-la-Ville immers ook vis. Destijds had de heerlijkheid 17 meren die allemaal in eigendom waren van de kasteelheer

Hoewel er nog altijd wordt gevist, is het Etang du Merle tegenwoordig ook in trek bij recreanten. Ze kunnen er gebruik maken van een zandstrand en een ligweide. Voor kinderen zijn houten speeltoestellen geplaatst. Bij de camping kunnen kano’s, kajaks en waterfietsen worden gehuurd.

De bospaden rond het Etang du Merle worden gebruikt door wandelaars en mountainbikers. Een wandeling om het meer heen is mogelijk. Verder is hier een fitness parcours uitgezet.

Etang du Merle | CRUX LA VILLE (58)
Etang du Merle | CRUX LA VILLE (58)